Politika

“Pitanje da li će biti po novom zakonu” Bakalar poručio da izbora u BiH mora biti

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar izjavio je danas u Sarajevu da izbora mora biti, ali da je veliko pitanje da li će oni biti po novom zakonu, s obzirom na političku klimu u BiH.

“Pitanje da li će biti po novom zakonu” Bakalar poručio da izbora u BiH mora biti
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Nakon razgovora sa američkim predstavnikom za reformu Izbornog zakona u BiH Metjuom Palmerom, Bakalar je rekao da sve izmjene moraju da uslijede vrlo brzo, s obzirom na to da CIK, kao osnovno tijelo izborne administracije u BiH, mora pripremiti svaki organizacioni aspekt.

– S obzirom na to da imamo i različite softverske module, a moramo donijeti i niz podzakonskih akata kojem bi se prilagodili izborni sistem BiH eventualnim izmjenama Izbornog zakona. Za sve to postoji potreba da se uloži maksimalan napor da se svi ti akti pripreme i naš jedinstveni izborni informacioni sistem za eventualno neke nove modele početkom maja s obzirom na to da moramo raspisati izbore i imati spremno u slučaju izmjene Zakona – pojasnio je on.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, predstavnici međunarodne zajednice traže moduse kako bi našli mogućnost da uvjere političare o neophodnosti izmjena – prvo Ustava, a onda i Izbornog zakona.

– Pretpostavljam da je to razlog zbog čega će na ovim razgovorima učestvovati predstavnici više političkih stranaka, s obzirom na to da je za opšti konsenzus potrebna saglasnost u Parlamentarnoj skupštini BiH – istakao je Bakalar.

Predstavnik Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić rekao je da je sa diplomatama razgovarano o tome da se što prije dođe do ključnih izmjena Izbornog zakona BiH, kao i da se o prihvatljivim modelima još razgovara.

– Oni će nastaviti razgovore sa političkim liderima, međutim proces mora biti apsolutno transparentan. Svjedoci smo da su se do sada uvijek davale različite izjave nakon pregovora, nikad jedinstvene -istakao je on.

Prihvati notifikacije