Svijet

PITANJE NEZAVISNOSTI ŠKOTSKE Džonson: Neće biti referenduma u doglednoj budućnosti

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da neće biti škotskog referenduma u doglednoj bliskoj budućnosti, te da težište sada mora biti na borbi protiv pandemije virusa korona.

PITANJE NEZAVISNOSTI ŠKOTSKE Džonson: Neće biti referenduma u doglednoj budućnosti
FOTO: NEIL HALL/EPA

Mislim da se političari širom Britanije sada moraju fokusirati na borbu protiv virusa korona. Iskreno, ja ne vidim niti vrijednost niti korist od referenduma u bilo kom trenutku u bliskoj budućnosti, posebno kada moramo da porazimo kovid i povedemo državu naprijed – rekao je Džonson.

U međuvremenu, London je potvrdio da formira novi Odbor koji se će fokusirati na uniju, a njegov osnovni zadatak je očuvanje unije Britanskog Kraljevstva.

Pročitajte još

Pozivajući se na neimenovan izvor u Vladi, list “Dejli mejl” objavio je da fomiranje nove komisije nije znak “konfuzije i panike, već pokazuje posvećenost Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i fokus premijera Borisa Džonsona na sve zemlje Kraljevstva”.

Ovo je uslijedilo nakon izjave Majkla Rasela, škotskog ministra za Ustav, Evropu i spoljne poslove, koji je krajem januara rekao da će novi referendum o nezavisnosti Škotske biti održan šest mjeseci nakon usvajanja zakona o referendumu, što se očekuje u junu.

On je rekao da će, ako Škotska nacionalna partija SNP ostane na vlasti nakon izbora u maju, ona jednostrano tražiti novi referendum, ukoliko Džonson nastavi da odbacuje tu opciju.

Džonson je krajem januara rekao da su “beskrajni razgovori” o mogućem drugom škotskom referendumu potpuno nebitni za većinu naroda u Britaniji.