Zabava

Pivo u UMJERENIM KOLIČINAMA smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga

Naučnici tvrde da je dobro konzumirati pivo jer ono ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga. Tako barem tvrde autori istraživanja objavljenoj u časopisu American Journal od Medical Sciences.

Pivo u UMJERENIM KOLIČINAMA smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga
FOTO: PRNJAVORSKI.NET/ARHIVA /RAS SRBIJA

Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu, da sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Ljekari bi trebali biti svjesni rastućih dokaza koji podržavaju nutritivne i zdravstvene prednosti umjerene konzumacije alkohola kao dijela zdravog načina života – stoji u studiji.

Nutricionistica Sisi Jip za South China Morning Post izjavila je da pivo sadrži tragove minerala poput kalcijum, željeza, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma, prenosi Klix.

– Pivo takođe uključuje niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje pridonose okusu, maglici i punoći – kazala je Jip.

Ovi polifenoli su prirodni spojevi koji se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom tijelu u borbi protiv bolesti. Pomažu u smanjenju rizika razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.

No, naučnici ističu da se prednosti osjete samo u slučajevima umjerenog konzumiranja piva, nikako u velikim količinama.