Kultura

PJESMAMA GRADI PUT DO DJEČJIH SRCA Trebinjka Dragana Čalak poeziju posvetila mališanima

Dragana Čalak iz Trebinja poeziju piše od sedmog razreda osnovne škole, a najveći broj stihova posvetila je djeci. Pisala je i za odrasle, nizala ljubavne stihove, pjesme majci, ali su najmlađi za nju vječita inspiracija.

PJESMAMA GRADI PUT DO DJEČJIH SRCA Trebinjka Dragana Čalak poeziju posvetila mališanima
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Dragana kaže da su joj djeca smisao života i da joj nikada nije teško uraditi nešto za njih, a najdraže joj je stihove pisati, upravo, za najmlađe.

Mnoge pjesme je poklonila, neke je, kako kaže, i izgubila. U njenoj kolekciji je oko 60 dječjih pjesmica, o odrastanju, učenju, mašti, dječjim dilemama i snovima.

Festivali

Tek prošle godine, na “Đurđevdanskom festivalu” u Banjaluci, jedna njena pjesma se pojavila u javnosti, nakon što je trebinjski kompozitor Bobo Vučur po njenim stihovima komponovao pjesmu, koju je na ovom međunarodnom dječjem festivalu izvela Milica Rajković iz Trebinja.

Slučajno je moje pjesme vidio moj dobar drug. Oduševio se i odnio ih ovom trebinjskom kompozitoru. Kada me sutradan nazvao i rekao da su mu se stihovi dopali i da bi želio da pročita još neke pjesme, nisam mogla da vjerujem. Tako je počela naša saradnja – priča Dragana.

Nakon Draganine pjesme “Simpatija”, koju je Bobo Vučur preimenovao u “Moja tajna”, još nekoliko pjesama ove mlade Trebinjke se našlo na dječjim festivalima.

Dragana kaže da i dalje poeziju piše za sebe, jer u tome uživa i tako se relaksira od svakodnevnih obaveza.

– Zaposlena sam, majka tri kćerke, četvrto dijete je na putu. Otkada sam rodila djecu ta tematika mi je još bliža. Sve što napišem je za moju, ali i svu djecu na svetu – navodi ona.

Foto: D. Čolović/RAS Srbija
Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Priznaje da najbolje pesme nastaju među djecom, u graji, vrisci i galami.

– Kad nešto radim i odjednom uzmem olovku da zapišem neki stih, djevojčice čekaju da završim i odmah traže da pročitam. Ja sam odrastala uz Jovu Zmaja i tako zavoljela poeziju, a nastojim da i moja djeca vole knjigu – ističe ova trebinjska pjesnikinja.

Dragana kaže da nikada nije imala dovoljno hrabrosti da objavi svoje pjesme, jer uvijek misli da može bolje, ali poslije niza pohvala i podrške ljudi koje cijeni počela je da razmišlja o prvoj zbirci dječje poezije.

– Otkad je moja najstarija kćerka krenula u školu često sam pisala stihove koje je njen učitelj čitao na različitim sekcijama. Prošle godine, pred školsku priredbu za 8. mart, od njenog razreda doživjela sam nešto nezaboravno. U znak zahvalnosti djeca su nacrtala moj portret. To mi je bio najljepši poklon – navodi ona.

Pokloni

Poklanjala je stihove i učiteljima svoje djece.

– Kada je učiteljica moje mlađe kćerke išla u penziju napisala sam pjesmu toj divnoj ženi. Krijući od nje cijeli razred je pjesmicu naučio napamet. Uz pomoć druge učiteljice organizovano je da dođu na jednu priredbu i svi izrecituju pjesmicu svojoj učiteljici koja je sjedila u prvom redu – sjeća se Dragana.

Više od dvije decenije piše poeziju, a prvi stihovi su bile ljubavne poruke za simpatije svojih drugarica.

– Napisala sam i pjesmu svom mužu, ubrzo nakon što smo se počeli zabavljati. Tada sam imala 16 godina. Bilo je uspješno i sad smo u braku, a on mi je, uz djecu, najveća podrška – priznaje Dragana.

Osim pjesama, Dragana u svom dnevniku bilježi važne događaje u životu.

– Neka djeca znaju kako je majci prošao život – kroz osmijeh kaže ova simpatična žena.

Saksije od kamena i maltera

Dragana ima još jedan hobi. Ova kreativna žena pravi saksije od riječnog kamena i maltera. Zanat je naučila od supruga koji je majstor za kamen. Mnoge kamene saksije krase prilaze kućama, a najponosnija je na one ispred manastira Zavala u Popovom polju.

Kaže da ih nije teško praviti, da je više potrebno imati osjećaj kako ih formirati da izgledaju što prirodnije i da svaka ima svoju priču. Da napravi jednu saksiju treba joj dva dana, dok je u početku to trajalo duže.

Objašnjava da je važno da se masa ne presuši, a ne smije biti ni previše svježa. Poput stihova za najmlađe, koji su joj na prvom mestu, i pravljenje ovih ukrasa za nju je poezija kojoj se rado prepušta.