Politika

PLAĆENA CIJENA ZA IME I VJERU Patrijarh Irinej: Tragično stradanje nevinog srpskog naroda

Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obilježavamo tužan i tragičan događaj koji je doživio naš nevini narod prije 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu vjeru.

PLAĆENA CIJENA ZA IME I VJERU Patrijarh Irinej: Tragično stradanje nevinog srpskog naroda
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/ INSTAGRAM

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji “Oluja” na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živio u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po vjeri.

– Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava – rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cijenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

– Obilježavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji – kazao je Irinej.

Patrijarh srpski podsjeća da su hrvatske vođe govorile da njihova država ne može da bude slobodna dok u njoj živi toliko Srba i da nastoje da Srbi nestanu.

Takođe, Irinej navodi da su Srbi u Hrvatskoj od 1941. do 1995. godine postali beznačajna manjina i da, iako su Srbi toliko postradali od Hrvata, treba da im kao pravoslavni hrišćani ne želimo nikakvo zlo, kao i da im oprostimo, ugledajući se na Isusa.

Patrijarh je naveo da predstavnici katoličke crkve u Hrvatskoj počevši od Jasenovca pa sve do Oluje kao da nisu vidjeli i čuli krike nevinog poklanog srpskog naroda.

Dodaje da je bilo od strane njenih vjernika glasova osude, ali da je to bilo od strane malih i neznatnih, ali da se njihov glas nije mogao, niti smio čuti.

– Nažalost, katolička crkva ćuti i danas. Raduje nas što se neki rodoljubivi glasovi čuju sa vrha katoličke crkve – naveo je patrijarh SPC.

Kaže da se molimo da se to zlo nikada ne ponovi, već da bude mir, ljubav i neka zavlada u čitavom svijetu.

– Svima koji su bili žrtve tog velikog stradanja neka Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužuli i neka nas Gospod pomogne da se ujedinimo jedni sa drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo kao ujedinjeni, a oni što nas rasrbljuju i razdvaju neka su daleko od nas – poručio je on.

-Naša snaga i moć je samo u jedinstvu, neka nam Gospod da to jedinstvo, dodao je on.