Društvo

"PLAKAO SAM KAD SAM VIDIO SNIMAK" Brat Srpkinje koja je spasla dijete otkrio kako je hrabra vaspitačica stigla do Amerike

Irena Ivić koja je postala heroj Milvokija nakon što je od smrzavanja spasla jedno dijete, u Prokuplju je radila kao vaspitačica.

"PLAKAO SAM KAD SAM VIDIO SNIMAK" Brat Srpkinje koja je spasla dijete otkrio kako je hrabra vaspitačica stigla do Amerike
Foto: Facebok/Screenshot

Ona je vozila gradski autobus ulicama Milvokija, na svojoj svakodnevnoj ruti, kada je u jednom trenutku skrenula pogled i ugledala bosonogo dijete, staro oko dvije godine, kako samo trčkara ledenom ulicom. Odmah je zaustavila vozilo, sa sve putnicima u njemu, istrčala iz autobusa i krenula prema djetetu. Uzela ga je i unijela u autobus, a jedna putnica je ponudila svoju zimsku jaknu kako bi se dijete uvilo u nju i ugrijalo.

Sajt “Prokuplje na dlanu” piše da je ona u Prokuplju radila kao vaspitačica, a onda je od 1999. godine krenula da se bori za bolji život.

Sve do 2005. godine povremeno je bila u Americi. Nije dobro poznavala jezik, a zanimljivo je da je zeleni karton dobila na lutriji.

Prvo je vozila kamion, zatim školski autobus i na kraju, kako se pokazala kao dobar radnik, uspjela je da prije dvije godine dobije zaposlenje u gradskom saobraćaju, kao vozač autobusa.

U Srbiji moja sestra čak nije ni vozila. Onda je, kada je otišla tamo, morala između ostalog i to da nauči. Kada sam vidio šta je uradila i gledao snimak, plakao sam. Zaista je dirljiva ljudska priča u kojoj je neko meni blizak pokazao humanost i ljudskost – rekao je Irenin rođeni brat Dejan Drobnjak i istakao da je ponosan na sestru.

On je rekao da je Irena uvijek bila borac i humanista. Kao vaspitačica u Americi ne može da radi, ali zato je u ovom poslu kojim se bavi, dostigla sve što se može.

– Život te svemu nauči i sve možeš. A onda kada se izboriš za svoje mjesto pod suncem, prirodno je da pomogneš i drugima. Ponosan sam na svoju sestru – dodao je on.

Zanimljivo je da je dijete koje je Irena spasila iz imigrantske porodice. Rođeno je u Americi, a roditelji mu dolaze iz Mjanmara. Majka je poslije porođaja imala post- traumatski sindrom zbog rata, pa kako je rečeno, nije ni primijetila da se dijete otrglo i nestalo. Ali na sreću, dijete je na ulici ugledala Irena i spasla ga.

(Tanjug, Prokuplje na dlanu)