Društvo

Planinarsko društvo uputilo inicijativu: Uvesti predmet "ekologija" u osnovne škole

Planinarsko društvo "Glasinac" Sokolac uputilo je inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da se u nastavni proces za učenike od petog do devetog razreda uvede predmet "Planinarstvo i ekologija".

Planinarsko društvo uputilo inicijativu: Uvesti predmet "ekologija" u osnovne škole
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

U inicijativi se navodi, između ostalog, da je cilj da se mlađe generacije na pravilan način usmjere ka korisnim aktivnostima u prirodi, da se u okviru redovnog obrazovanja ukaže da je ova fizička aktivnost važna i neophodna podloga za zdrav i kvalitetan život.

Pročitajte još

– Mladim ljudima je neophodan boravak u prirodi, pogotovo u današnje vrijeme kada smo svjesni brojnih problema koji pogađaju uzrast djece u osnovnoj školi, polazeći od korištenja moderne tehnologije do evidentnih brojnih zdravstvenih problema i deformiteta u rastu i razvoju – navode iz Planinarskog društva “Glasinac”.

U inicijativi se ukazuje da je Republika Srpska uglavnom planinska zemlja, prirodnih ljepota i prostranstava i da je organizacija školskih izleta i rada na terenu za mlade prilika da se nauče orijentisati u prirodi sa kompasom i bez njega, da prođu različite programe koji će da podstiču i motoriku i intelektualne procese.

– Približiće im se priroda i prirodni resursi i ljepote koje imamo na cijeloj teritoriji Republike Srpske, a koje, nažalost, ne posjećujemo dovoljno – dodaje se u inicijativi.

Iz ovog planinarskog društva napominju da je projekat koji predlažu uspješno realizovan u Srbiji, gdje već daje pozitivne rezultate te dodaju da bi trebalo slijediti dobre prakse i primijeniti ih u nastavnom procesu u Srpskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu