Politika

PLANIRAJU "OLUJU" NA SJEVERU KOSOVA "Gotovina i ostali pripadnici hrvatske vojske obučavaju Albance"

Nekadašnji pripadnici hrvatske vojske koji su 1995. godine učestvovali u progonu više od 250.000 Srba tokom zločinačke akcije “Oluja” obučavaju oficire takozvane vojske Kosova, a do južne srpske pokrajine stižu preko Crne Gore, uz prećutnu saglasnost NATO-a, pišu Večernje novosti.

PLANIRAJU "OLUJU" NA SJEVERU KOSOVA "Gotovina i ostali pripadnici hrvatske vojske obučavaju Albance"
FOTO: FILIP KRAINČANIĆ/TANJUG

Navodeći da su do ovih podataka stigle srpske obavještajne službe, list ističe da je u obuku uključen i hrvatski general Ante Gotovina, koji je vojno sproveo najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Prema informacijama srpskih službi, hrvatski veterani Albancima prenose iskustva u munjevitim oružanim akcijama, odnosno uče ih taktici u manevrima u takozvanim pobunjenim područjima.

Novosti pišu da ovaj aranžman nosi veliki bezbjednosni rizik po Srbe na Kosovu i Metohiji, s obzirom na izražene aspiracije Prištine da potčini sjever pokrajine i “zaokruži suverenitet”, te da, kako se pretpostavlja, nije mogao proći bez političkog dogovora predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Bivši oficir KOS-a Ljuban Karan kaže da već dugo postoje snažne veze između hrvatske vojske i albanskih oružanih struktura sa Kosova i Metohije, napomenuvši da su tokom rata u Hrvatskoj tamošnje vojnike obučavali instruktori američke privatne vojne kompanije MPRI, koji su kasnije bili angažovani i u obuci albanskih boraca.

Znatan broj Albanaca ratovao je u redovima hrvatske vojske, a te veze očuvane su i nakon rata. Iskustva hrvatskih oficira iz “Oluje” i “Bljeska” posebno su zanimljiva Albancima sa Kosova i Metohije jer planiraju sliče akcije na severu pokrajine – rekao je Karan.

On objašnjava da Hrvati mogu Albancima da ponude i neku vrstu recepta za tihi egzodus, putem pritiska prištinskih vlasti na Srbe da i u miru napuštaju pokrajinu, kao i zastrašivanjem onih koji razmišljaju o povratku.

Srpske obavještajne strukture već dugo raspolažu informacijama o obuci pripadnika kosovskih jedinica koja se odvija u bazama “Film siti” u Prištini i “Pomazatin” nadomak Kosova Polja, za šta, navodno, logističku podršku pruža Amerika.

Cilj je priprema za operaciju pod kodnim imenom “Zlatna sablja”, koja podrazumijeva efikasno zauzimanje sjevera Kosova i Metohije i uspostavljanje faktičke vlasti Prištine na cijeloj teritoriji pokrajine, čime bi tamošnji Srbi bili odsječeni od centralne Srbije, što bi izazvalo osjećaj panike i defetizma, pa i napuštanje tog područja.

List podsjeća da Gotovina ima značajno iskustvo iz niza oružanih sukoba u kojima je učestvovao, jer se još sa 18 godina pridružio francuskoj Legiji stranaca u kojoj je bio pet godina gdje je dogurao do čina starijeg razvodnika.

Nakon učešća u borbenim akcijama u Džibutiju, Čadu, Zairu, Obali Slonovače, Gotovina je radio kao vojni instruktor u Gvatemali, Kolumbiji, Paragvaju i Gabonu, a u maju 1991. godine vratio se u Hrvatsku i uključio u formiranje hrvatske vojske.