Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PLANOVE STAVITE NA ČEKANJE” Hrvatski naučnici poručuju da naučimo da živimo ovako

Svijet
Autor:

Foto: DANIEL DAL ZENNARO/EPA

Hrvatski naučnici Ivan Đikić i Igor Štagljar poručuju da borba sa korona virusom nije gotova, dok ne bude gotovo, a to se ne može znati kada će biti, te stoga savjetuju građanima da planove za ovu godinu stave na čekanje.

– Upravo zato je važna poruka danas svim građanima da više ne misle da je virus pobjediv s toplim vremenom, da je virus pobjediv s bilo kakvim spoljnim faktorima i da ćemo imati vakcinu do tada. Odgovor na to je ne dok god ne razvijemo vakcinu, a do toga će doći najranije krajem ove ili početkom naredne godine – rekao je Đikić na zagrebačku RTL.

Do tada, kaže, jedino važno je imati funkcionalan i dobar zdravstveni sistem koji može pomoći oboljelima od korona virusa i držati se striktno svih mjera.

Posljedice kašnjenja sa strožim mjerama vidljive su na primjeru SAD gdje je proteklih desetak dana gotovo cijela naučna zajednica pozivala predsjednika Donalda Trampa da proglasi opšti karantin, ali je on tu odluku prepustio guvernerima, a neki od njih su se dugo opirali toj ideji – što je stvorilo dosad neviđen pritisak na bolnice.

– Postoji akutni nedostatak kako testova, tako zaštitne opreme, maski, respiratora, ventilatora. I mislim da to stvarno nije dobro. Najkonzervativnija predviđanja kažu da će u sljedeća četiri mjeseca u SAD biti između 100.000 i 200.000 mrtvih. Što je jako pogubno za tako razvijenu zemlju – ističe Štagljar.

U Hrvatskoj prema najavama članova Štaba civilne zaštite realno je očekivati da će za nekoliko sedmica sa padom broja zaraženih ukinuti pojedine mjere, ali do potpune otvorenosti granica prema drugim državama kao prije korona krize, neće doći još mjesecima.

Drugim riječima, osim domaćih turista koji čine deset posto noćenja – ova turistička sezona vrlo je vjerovatno izgubljena.

– Ja sam mišljenja da će se nakon tri mjeseca izolacije broj tih slučajeva smanjivati do te mjere da će biti moguće relaksirati neke mjere izolacije. Na primjer, jedan dio radno sposobne populacije moći će da se vratiti na posao da bi se smanjio uticaj na ekonomiju. To ne znači da će se stvari odmah vratiti u normalu – govori Štagljar.

Slično mišljenje o tom segmentu ima i Đikić.

– Potrebna je stvarno disciplinovanost, biće potrebno vjerovatno nošenje maski. Biće potrebno promijeniti komunikaciju. Prestaćemo ovo ljeto biti na plaži u grupama. Prestaćemo ovo ljeto svi zajedno da sedimo po barovima. Je li to ogromna žrtva jednog ljeta? Ja vjerujem da nije. Jer ako se budemo ponašali ovo ljeto i ovu jesen zajednički djelotvorno, onda ćemo imati sljedeću godinu bolju. Ako se ne budemo pridržavali toga onda ćemo imati problema – rekao je on.

To se vidi i na primjeru Kine i Hong Konga gdje se pojavio drugi talas novooboljelih.

– Zbog toga je važno biti oprezan i kad prođe vrhunac. Moram naglasiti da neće biti moguće vratiti se na normalnu dok se neki lijek ne pronađe ili dok se ne razvije vakcina što će biti najmanje za godinu dana. Moraćemo da se naučimo da živimo ovako kako živimo sada u sljedećih 12 mjeseci, ako ne pronađemo neki lijek – kazao je Štagljar.

Đikić takođe naglašava da 2020. neće biti prema planu.

– Ova 2020. neće biti kakvu smo planirali. Moja porodica i ja smo imali planove kao i sve druge za ljeto i Uskrs. I sve to moramo zanemariti, jer shvatamo da samo s tim novim mjerama koje su nam uvedene ćemo moći da savladamo ovu pandemiju virusa, jer vjerujem da će 2021. godina postati puno normalnija s pojavom vakcine – rekao je Đikić za RTL, prenio je zagrebački Jutarnji list.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO