Svijet

Planovi za budućnost: Marin Le Pen obećala da će bataliti obnovljive izvore energije

Predsjednički kandidat francuske ultradesnice Marin Le Pen obećala je danas da će srušiti sve turbine na vjetar u zemlji, prestati sa svim subvencijama za obnovljive izvore energije i fokusirati na nuklearnu energiju ako bude izabrana za predsednicu.

Planovi za budućnost: Marin Le Pen obećala da će bataliti obnovljive izvore energije
FOTO: LUDOVIC MARIN / POOL/EPA/

Vjetar i sunce, te energije nisu obnovljive, one su povremene. Ako budem izabrana, prekinuću izgradnju novih vjetroparkova i srušiću ih sve – rekla je ona RTL radiju.

Kandidatkinja Nacionalnog okupljanja (ranije Nacionalni front) rekla je i da će prekinuti sa subvencijama obnovljivih izvora energije jer one potrošače koštaju milijarde evra i obećala da će podržati nuklearnu industriju izgradnjom nekoliko novih nuklearnih reaktora.

Planira i da unapredi postojeće reaktore, i izgradi manje, modularne reaktore koje je predložio predsednik Emanuel Makron.

Le Pen je ušla u drugi krug predsedničkih izbora 2017. ali je izgubila od Makrona i očekuje se da će i na izborima u aprilu ponovo ući u drugi krug, a neki čak vjeruju da može i da pobjedi.

Francuska proizvodi 75 posto struje iz nuklearnih elektrana, ali debelo zaostaje za Nemačkom i drugim EU članicama kada je reč o energiji na vjetar i solarnoj energiji.

Francuska predvodi grupu 10 EU zemalja koje traže da se nuklearna energija proglasi za “zelenu” u trenutku kada Stari kontinent pokušava da prekine sa upotrebom fosilnih goriva a da istovremeno ne uništi svoju ekonomiju.

Glavni protivnik ovoj grupi je Nemačka koja većinu struje dobija korišćenjem fosilnih goriva i koja je sada obezbeđena Severnim tokom 2 i gasom iz Rusije, prenosi Kurir.

Prihvati notifikacije