Svijet

PLANULA ZGRADA NAJVEĆEG SVJETSKOG PROIZVOĐAČA VAKCINE Pet osoba stradalo u velikom požaru u Indiji

Pet osoba je poginulo u velikom požaru koji je danas oko 14.20 sati zahvatio Indijski institut za serum (SII) u fabrici za proizvodnju vakcina u indijskom gradu Puneu.

PLANULA ZGRADA NAJVEĆEG SVJETSKOG PROIZVOĐAČA VAKCINE Pet osoba stradalo u velikom požaru u Indiji
FOTO: EPA/STR

Komesar policije u Puneu Amitab Gupta je rekao da su pet tijela u potpunosti izgorjela te da je u toku istraga koja će pokazati uzrok požara, prenosi Klix.

Adar Punavala, osnivač i vlasnik SII-ja je naveo da je pogon za proizvodnju vakcine protiv korona virusa zaštićen te da njega nije zahvatio požar, ali da jeste onog koji proizvodi vakcinu protiv rotavirusa koji najčešće izaziva dijareju kod novorođenčadi i mlađe djece.

On je i potvrdio informaciju o stradalima.

Takođe su ostala netaknuta i skladišta u kojima se nalazi oko 50 miliona vakcina protiv korona virusa.

Vatra je zahvatila prostor od trećeg do šestog sprata zgrade na kojem su tijela stradalih i pronađena tako da se sada utvrđuje na kojem je spratu tačno požar izbio.

Veliki broj lokalnog stanovništva se okupio ispred zgrade iznad koje se nadvio veliki gusti dim, a požar je lokalizovan nakon dužeg napora vatrogasnih službi dok je iz zgrade spaseno troje ljudi.

Premijer Indije Narendra Modi se oglasio na Tviteru povodom nesreće navodeći da su njegove misli sa porodicama stradalih te da se moli za brz oporavak svih onih koji su povrijeđeni.

Indijski institut za serum je inače najveći proizvođač vakcina na svijetu. Planira proizvesti milijardu doza vakcina protiv korona virusa u ovoj godini, piše India Tajms.