Biznis

"Plata im je veća i 50 odsto od prosjeka" Luka Petrović o najavljenim protestima radnika "Elektroprivrede RS"

Luka Petrović, generalni direktor Еlektroprivrede Republike Srpske, rekao je da je protest, koji je najavio Sindikat radnika ovog preduzeća za 12. decembar, apsolutno neopravdan i nema argumentacije.

Luka Petrović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On kaže da su 23. novembra dobili pismo za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru i ističe da nijedno pravo nije povrijeđeno iz prethodnog ugovora.

– Ne vidim razlog zašto bi se protestovalo, nije se maltene ni sjelo za sto, ni pričalo o proširenim pravima ili o trenutnom stanju – rekao je Petrović. 

Kako je predvidio novi Zakon o električnoj energiji i Unija poslodavaca Republike Srpske, još 2008. godine kada je potpisan sporazum sa Energetskom zajednicom, tada je, kako je rekao Petrović, navedeno da sve djelatnosti u ЕRS-u moraju da se organizuju u sklopu svih zaposlenih radnika.

Pročitajte još

Na taj način stvorili su se novi uslovi gdje je potrebno da radnici distributivne djelatnosti imaju svoj sindikat, radnici proizvodne djelatnosti imaju svoj sindikat kao i radnici trgovine i snabdjevanja. To znači da će na krovu toga biti jedan sindikat, jedan kolektivni ugovor koji se zove posebni kolektivni ugovor, na nivou Еlektroprivrede. Znači, imaćemo tri pojedinačna ugovora, po djelatnostima kako je Zakonom predviđeno i jedan krovni ugovor za koji smo dobili poziv od sindikata za pregovore – rekao je Petrović.

Pregovori su, kaže Petrović, obavljeni 5. decembra, gdje je uprava objasnila na koji način je moguće reorganizovati Sindikat u narednom periodu.

On je rekao da je Еlektroprivreda jedini poslodavac koji sindikatu daje godišnje 2,5 miliona KM, a sindikat od radnika ukupi 1,5 miliona.

– Čak i novim kolektivnim ugovorom planiramo povećanje izdvajanja za plate, to je rečeno na prvom sastanku. Juče smo im poslali prijedlog Opšteg kolektivnog ugovora na nivou Еlektroprivrede – naveo je Petrović.

Zaduženi ljudi ispred poslodavca u ime distribucija će biti Dragan Čavić, direktor Еlektrokrajine, a u ime proizvođača Gordan Mišeljić, direktor HЕ na Trebišnjici.

– Nećemo dirati nijedno pravo, nijednu platu, može samo da bude naviše, a tu ćemo ostaviti prostora u narednih 30 dana da se slože stvari – istakao je Petrović.

Što se tiče zahtjeva da se poveća cijena rada na 190 KM, Petrović kaže da su trenutno primanja radnika u energetskom sektoru daleko iznad primanja u drugim sektorima, čak i 50 odsto više od prosječne plate u Republici Srpskoj.

Govoreći o najavljenom protestu, Petrović je rekao da nemaju problem da razgovaraju, te da su zakazali sastanak u ponedjeljak, shodno inicijativi Sindikalne organizacije Еlektroprivrede i dodaje da žele stalno da održavaju komunikaciju 

– Ko organizuje protest, ko je inicijator, da li neko stoji iza toga, nas to ni ne interesuje jer znamo da nijedno pravo nije ugroženo i nijedna plata nije smanjena. Tako da smatramo to izlišnim i nekorektnim u ovakvim uslovima u kakvim se nalazi i privreda i Еlektroprivreda Republike Srpske – poručio je generalni direktor Еlektroprivrede Republike Srpske za ATV jutro.

Sindikat radnika Еlektroprivrede Republike Srpske saopštio je da će 12. decembra održati protest, simbolično u 11.55 časova, u Trebinju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije