Društvo

“NEKOREKTNA ODLUKA” Sindikat ERS najavio protest, Čavić poručuje da ne može povećati plate bez većih računa građanima

Direktor "Elektrokrajine" Dragan Čavić izjavio je Srni da nije korektna odluka Sindikata "Elektroprivrede Republike Srpske" o protestu, te naveo da mjesto za štrajk nisu distributivna preduzeća, nego Regulatorna komisija za energetiku, koja je odredila ovaj fond plata.

Dragan Čavić
FOTO: ELEKTROKRAJINA

Čavić je rekao da plate nije moguće povećati bez povećanja cijene mrežarine, odnosno računa građanima.

– Nemoguće je da se povećaju plate u toku trajanja tarifnog postupka bez povećanja cijene mrežarine, odnosno bez povećanja računa za struju građanima. Sindikat traži da im se povećaju plate, a to može jedino povećanjem računa za struju – pojasnio je Čavić.

On je napomenuo da povećanje cijene rada kada je riječ o distributivnim preduzećima ne zavisi od volje operatora distributivnog sistema (ODS), nego od obima za plate koje je odredila Regulatorna komisija za energetiku.

elektroprivreda republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema Čavićevim riječima, tarifni postupak koji je obavljen prošle godine, na snazi je od 1. januara ove godine i na osnovu kojeg je utvrđena cijena mrežarine – jedini je prihod iz kojeg se finansiraju distributivna preduzeća u Republici Srpskoj. On je pojasnio da je regulator u toj distributivnoj mrežarini odredio fond za plate za 30 odsto manji nego što su plate zatečene u tom trenutku, 1. januara ove godine.

– Mi smo cijele godine održavali plate na istom nivou, iako smo prema odluci regulatora trebali već 1. januara smanjiti plate svim radnicima ODS-a za 30 odsto. Zbog toga je ova godina bila izuzetno teška za distributivna preduzeća i svi smo upali u problem jer Regulatorna komisija nije htjela da prihvati obim plata koji je bio isplaćivan i to nakon reforme i reorganizacije svih distributivnih preduzeća – rekao je Čavić.

Pročitajte još

On smatra da radnici u “Elektroprivredi” imaju znatno veće plate i ostala primanja u odnosu na zaposlene u drugim oblastima, te ocijenio da zahtjev za povećanje plate nije solidaran.

– Sindikalni radnici koji žele da protestuju protiv stavova distributivnih preduzeća da nema mogućnosti za povećanja plata bez povećanja cijene računa građanima, ne trebaju da štrajkuju pred distributivnim preduzećima, već pred Regulatornom komisijom za energetiku – poručio je Čavić.

Protest 12. decembra

Glavni odbor Sindikata “Elektroprivrede Republike Srpske” održao je vanrednu sjednicu u Trebinju na kojoj su donijeli zaključke da neće odustati od jedinstvenog kolektivnog ugovora i najavili protest za 12. decembar.

Predsjednik Odbora Sindikata ERS Koraljka Kovačević Markov rekla je novinarima da će protest biti održan 12. decembra u 11.55 časova u Trebinju, da će učestvovati sindikalne organizacije svih 11 preduzeća, da je cilj da poslodavac povuče jednostrani otkaz kolektivnog ugovora, te da se poveća cijena rada.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije