Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PLEMENITI GEST Mira (11) i Đorđe (15) na konjima kroz snijeg mještanima planine nose hranu

Društvo
Autor:

Foto: Infoliga Ivanjica /screenshot YouTube

– Obučem se, obujem čizme, sjednem na konja i krenem polako kroz smetove – kaže Đorđe (15), koji sa sestrom Mirom (11) jaše ivanjičkim krajem – djeca konjima probijaju sniježne smetove i mještanima raznose hranu. Za njih nema zime, kaže ovaj hrabri tinejdžer.

Dok njihovi vršnjaci sniježne oluje prate na internetu ušuškani u toplini porodičnog doma ova djeca pravi su junaci planine.

Petnaestogodišnji Đorđe Resimić i njegova jedanaestogodišnja sestra Mira na konjima probijaju sniježne smetove spremni da priteknu u pomoć komšijama u Erčegama, Bratljevu ili Kovilju. Đorđe je u posljednjem sniježnom nevremenu koje je zahvatilo podgolijski kraj i ivanjičku opštinu hrabro gazio snijeg na svom Doratu, donosio hranu i namirnice za mještane.

On jaše konje od osme godine, piše Blic

– Lijepo je ovdje kad padne snijeg, i ljeti je lijepo – kaže Đorđe.

Njegova sestra Mira kaže da vrijeme provodi ili kod kuće ili jašući ili čuvajući ovce. Drugari iz grada pitaju je kako je naučila da jaše, i zavide joj na toj vještini.

– Više volim ovdje da budem nego da igram igrice – kaže Mira.

Mješatni Erčega kažu da se sada, u odnosu na prethodne godine, redovno čisti ali ipak je život u selu težak.

– Navikli smo. Kad ne može kolima ili traktorom, izađemo konjima – kaže jedan od mještana, a drugi dodaje: ljepše je konjem nego čak i “ladom nivom”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO