Svijet

Pljušte upozorenja: Grčku čeka opasno ljeto, prijete požari, suše i neobično jaki vjetrovi

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je danas na sastanku sa svojim kabinetom da Grčku čeka opasno leto zbog šumskih požara, produžene suše i neobično jakih vetrova koji doprinose širenju vatrene stihije.

Požar
FOTO: ORESTIS PANAGIOTOU/EPA

Imali smo izuzetno težak jun u pogledu vremenskih uslova, sa velikom sušom i neuobičajeno jakim vjetrovima za ovo doba godine. Želim da se zahvalim svima koji su obavili veliki posao tokom poslednjih nekoliko dana, ali i da ponovo skrenem pažnju svima nama na ljeto za koje se predviđa da će biti posebno opasno – rekao je Micotakis, prenosi portal Katimerini.

Šumski požari su česti u Grčkoj i vruće, suvo i vetrovito vreme koje naučnici povezuju sa efektima klimatskih promena povećalo je njihovu učestalost i intenzitet, prenosi Blic.

Pročitajte još

Samo ovog vikenda, izbile su desetine požara širom Grčke, uključujući i dva u blizini glavnog grada Atine.

Micotakis je rekao da je oko 100.000 kvadratnih metara zemljišta izgorelo u ta dva požara i da je šteta bila ograničena zbog brze reakcije državnih službi za vanredne situacije.

Grčka je ove godine u okviru priprema za borbu protiv požara angažovala više pripadnika vatrogasnih službi i intenzivirala je procese profesionalne obuke.

– Svi zainteresovani će moći da podnesu svoje kandidature i polože obavezne testove i van termina redovnih konkursa za prijem kandidata u vatrogasnu službu – poručio je grčki premijer.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu