Svijet

"PLUĆA GOTOVO DA NIJE BILO" Muškarac iz Hrvatske se POLA GODINE liječi od korone

Slučaj jednog pacijenta iz Zagorja u Hrvatskoj potvrđuje sve češće primjere da COVID -19 može imati velikih i dugotrajnih posljedica na zdravlje mjesecima nakon što pacijent više nema virus.

"PLUĆA GOTOVO DA NIJE BILO" Muškarac iz Hrvatske se POLA GODINE liječi od korone
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Bio je početak aprila i telefonom mi se javio jedan moj pacijent. Rekao mi je da ima simptome za koje misli da bi mogli biti znakovi Covida -19 – ispričala je za Jutarnji list doktorka Dijana Ramić Severinac.

– Slično se osjećala i njegova supruga, da bi se na kraju pokazalo da su oboje pozitivni na virus korona. Inače, radi se o 55-godišnjem pacijentu koji je potpuno zdrav, njegov je zdravstveni karton bio gotovo prazan. Kada mi se javio, imao je laganu temperaturu, kašljao je i žalio se na čudan osjećaj u plućima. Čula sam se s njim i njegovom suprugom gotovo svaki dan. Nije im se činilo da je nešto opasno – dodala je.

Dr Ramić Severinac je navela da su prošle četiri nedjelje izolacije, pacijet je ponovo testiran i bio je negativan.

– Bila sam uvjerena da će sve biti dobro. Ali ubrzo je došao u ordinaciju i požalio da se ne osjeća dobro, da je stalno umoran, da kad nešto radi brzo se umori, da ga ‘bole pluća’… Urađen mu je rendgen i vidjelo se da ima upalu pluća – ispričala je dr Ramić Severinac.

Izloženi mladi ljudi

Mnogi, čak i zdravi i mladi ljudi nedjeljama se, a neki i mjesecima, žale na hronični umor, kašalj, nesanicu, opadanje kose, kratki dah, glavobolje, bolove u mišićima, zbog čega ne mogu normalno da funkcionišu, ali se više ne vode kao kovid bolesnici pa budu s novim dijagnozama izgubljeni u zdravstvenoj administraciji. Ipak, sve je više ljekara koji upozoravaju na tzv. “dugi kovid” pacijente, odnosno “dugotrajne kovid pacijente” koji bi morali da dobiju upravo takvu dijagnozu.

FOTO: NENAD PAVLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: NENAD PAVLOVIĆ/RAS SRBIJA

Ovih dana u Velikoj Britaniji vode se rasprave o tome da njihova Nacionalna zdravstvena služba (NHS) uvede long covid kao posebnu dijagnozu i da Agencija za uvođenje novih lijekova i novih metoda liječenja, NICE, napravi, u saradnji sa naučnicima, smjernice za liječenje takvih pacijenata.

Ovakvi pacijenti se nakon negativnog testa “izgube” iz bolničkog sistema u kojem se liječi covid-19, ali zato njihovi izabrani ljekari imaju potpuni uvid u ono što se dalje zbiva sa zdravljem onih koji prebole virus korona. Da postoji šifra bolesti za tu dijagnozu, statistika bi bila poznata pa bi možda i druge zemlje krenule britanskim stopama.

Drugim riječima, pacijent koji i dalje ima ozbiljne probleme zbog kovida vodi se kao pacijent s upalom pluća, a ne kao pacijent s dugim kovidom. Zato dr. Ramić Severinac ima to iskustvo jer je njen pacijent s početka teksta tek prije desetak dana zatvorio bolovanje.

– Da on više nije htio da bude na bolovanju, ali ja ga objektivno ne bih pustila na posao jer se nije do kraja oporavio. Pokušali smo nakon rendgena da liječimo njegovu upalu pluća antibioticima, ali pomaka nije bilo i na kraju je završio na liječenju u Klinici na Jordanovcu. Njegov MSCT je pokazao poraznu sliku – pluća gotovo da nije bilo. Završio je na kortikosteroidima, odlazio je na plućnu rehabilitaciju i još se nije do kraja oporavio, premda se liječio gotovo pola godine – kaže dr. Ramić Severinac.