Društvo

PO IMUNIZACIJU U SRBIJU Dragan Trivun među prvima iz Srpske primio vakcinu

Primio bih još pet vakcina ako treba, samo da ne moram opet bolovati od virusa korona i sve isto preživljavati, govori Dragan Trivun iz Banjaluke, koji se već i revakcinisao u Beogradu.

PO IMUNIZACIJU U SRBIJU Dragan Trivun među prvima iz Srpske primio vakcinu
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

S obzirom da ima dvojno državljanstvo, Dragan je iskoristio priliku da se vakciniše u Srbiji, gdje imunizacija protiv kovid infekcije uveliko traje. On je sa suprugom Snežanom ovih dana primio drugu dozu vakcine protiv virusa korona. Iako su nedavno oboje preležali ovu bolest nisu se ni sekund premišljali u vezi vakcinacije.

– Zvali su nas prije 25 dana iz Elektronske uprave da pitaju hoćemo li se vakcinisati. Tražio sam rusku vakcinu ali kada smo stigli na Sajam rekli su nam da imaju samo kinesku. Nismo se uopšte dvoumili da li da je primimo. Nismo imali nikakvih nuspojava – pojašnjava Trivun, inače predsjednik Udruženja pacijenata sa stomom u RS.

Srbija je druga u Evropi po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a Dragan Trivun oduševljen je cijelom organizacijom, počevši od prijema, pa do obezbjeđenja.

Pročitajte još

– Sve funkcioniše besprijekorno; na ulazu se svima mjeri temperatura, raspoređeno je 30 boksova, ima 30 doktora koji ispunjavaju upitnik o vašem zdravstvenom stanju, poslije 30 medicinskih sestara daje vakcinu. Sve tako brzo i organizovano teče – njegovo je iskustvo iz Srbije.

Dragan spada u rizičnu grupu građana, jer pored toga što je onkološki pacijent, mora da uzima i redovnu terapiju protiv visokog pritiska. Koronu je preležao čak dva puta; blaži oblik infekcije je imao u septembru, a onda su se supruga i on razboljeli i u novembru. Liječenje je trajalo desetak dana uz antibiotike, vitamine i stalni nadzor i kontrolu lekara. Sve to ne bi mogao opet da preživljava, kaže, zbog čega je jedva dočekao da se vakciniše.

Pročitajte još

Republika Srpska pravi tek prve korake u vakcinaciji. Za sada je obezbijeđeno 2.000 doza ruske vakcine namijenjene isključivo radnicima u kovid bolnicama. Zanimljivo je da je među prvima vakcinu dobila i Draganova kćerka, koja radi kao medicinska sestra u Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci.

Najavljeno je da bi do kraja mjeseca u Srpsku trebalo da stigne još 100.000 doza, čime bi započela masovna vakcinacija stanovništva.

Vakinisano skoro milion ljudi

Do sada je u Srbiji vakcinisano 901.946 ljudi, dok je drugu dozu vakcine protiv virusa korona primilo njih 264.587. Revakcina se prima uglavnom 21 dan od dobijanja prve doze vakcine. Građani se za vakcinaciju prijavljuju elektronskim putem ili telefonom.

Kako prenose mediji u Srbiji, građani ove zemlje su u najvećem broju primili vakcinu “sinofarm” kineskog proizvođača, jer je sredinom januara stiglo milion doza te vakcine, zatim “Sputnjik V” ruskog proizvođača i “Fajzer Biontek” njemačko-američke proizvodnje, koja je prvenstveno dijeljena zdravstvenim radnicima i korisnicima domova za stare.

Prihvati notifikacije