Društvo

PO ULJE DO DILERA Primjena KANABISA KAO LIJEKA u BiH još na DUGOM ŠTAPU

Što prije treba riješiti pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, kako bi se teško oboljelim pacijentima olakšalo liječenje korištenjem preparata na bazi ove biljke u skladu sa dijagnozama i procjenom ljekara.

PO ULJE DO DILERA Primjena KANABISA KAO LIJEKA u BiH još na DUGOM ŠTAPU
Foto: Shutterstock

Ovo su saopštili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, naglasivši da se u pogledu rješavanja ovog pitanja formiraju ekspertski timovi i planira održavanje javnih tribina.

Nadamo da će u dogledno vrijeme biti ispunjeni neophodni preduslovi za realizaciju postupka. Da bi bila regulisana upotreba kanabisa u medicinske svrhe, neophodno je prvo izmjeniti Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, odnosno liste – naglašava direktor ALM Aleksandar Zolak.

Objašnjava da propisi za uvođenje kanabisa u medicinske svrhe treba da objedine, odnosno usklade prava i obaveze pacijenata, zdravstvene struke i hijerarhijske odgovornosti.

– Nama do sada nije dostavljen nijedan zahtjev za registraciju lijeka koji u sebi sadrži tetrahidrokanabinol – ističe Zolak.

Podsjetimo, iako je još prije skoro dvije godine u BiH podržana inicijativa da se kanabis skine sa liste zabranjenih supstanci, do danas u pogledu toga ništa nije urađeno.

Foto Rungroj Yongrit/EPA

Takođe, dosadašnji stav eksperata u BiH je da klinička ispitivanja do danas nisu dala definitivnu preporuku za primjenu ovih supstanci u liječenju malignih bolesti kod ljudi, odnosno da tek u budućnosti treba da doprinesu razjašnjenju medicinske primjene kanabisa.

Oboljeli u BiH pitaju se na osnovu čega su, onda, kanabis i preparati ove biljke u medicinske svrhe legalizovani u zemljama okruženja.

Ne kriju da ulje od kanabisa, čija doza za dva-tri mjeseca terapije košta oko 500 KM, nabavljaju gdje i od koga stignu, svjesni da tako rizikuju pogoršanje svog ionako lošeg zdravstvenog stanja.

– Vjerujemo još samo u kanabis, ali imamo sve manje vremena. Nije nam jasno gdje je zapelo, kad se preparati na baze ove biljke već odavno koriste u nekim državama bivše Jugoslavije. Dok nam ne bude dostupno u apotekama, ulje kanabisa ćemo nabavljati na crnom tržištu – kažu u Udruženju obolelih od multiple skleroze iz Hercegovine.

Pomaže kod mnogih bolesti

Medicinska upotreba marihuane u svijetu je prisutna i za ublažavanje padavice, multiple skleroze, arteroskleroze, hroničnih bolova, migrene, reumatske bolesti, atipičnog dermatitisa, depresije…

Kanabis se, između ostalog, koristi i kod oboljelih od glaukoma, za smanjenje očnog pritiska, a kod oboljelih od AIDS-a za stimulaciju apetita.

Države u kojim je kanabis legalizovan su: Španija, Urugvaj, Brazil, Njemačka, SAD, Argentina, Belgija, Kanada, Australija, Švajcarska, Portugal, Holandija…