Sudbine

POBJEGAO OD PUTINOVE MOBILIZACIJE Jurij je okrenuo leđa ratu i sa porodicom sreću pronašao u Srbiji

Rat u Ukrajini Srbiji je donio čak 200.000 novih stanovnika, i to iz Rusije. Rus u Srbiji je i Jurij Merežko (38), koji je prije godinu i po dana ovdje pronašao novi život za sebe i svoju porodicu.

Jurij Merežko
FOTO: BEOGRADSKIORAO/TIKTOK/SCREENSHOT

Da se vrati u rodni Sankt Peterburg nema namjeru. U Srbiju je prvo došao sam, a nakon šest mjeseci došla je i njegova supruga s dvojicom sinova, koji imaju četiri i osam godina. Ponijeli su i mačka.

Najbitniji razlog našeg odlaska iz zemlje jeste rat, mobilizacija i to neko neslaganje s politikom moje države. To je bio najteži izbor u mom životu, čak isprva to nisam želio, ali je žena rekla: “Ajde idi tamo da napravimo neki novi početak!” – počinje svoju priču Jurij.

Mnoge će vjerovatno razočarati ono št je rekao o dva bratska naroda.

– Ne mogu da kažem za sve Ruse, ali većina ništa ne zna o Srbiji! Ja sam znao nešto malo, i to iz istorije, o Gavrilu Principu. Ovdje sam riješio da dođem zato što znam da Srbi vole naš narod i da ste nam bratski narod. Nije bilo lako, ipak je to novi početak. U Rusiji sam imao malu firmu za bazene, bilo je para. Sve je bilo u redu, ali smo zbog cijele situacije riješili da se odselimo.

@beogradskiorao

Русский блогер стал сербом в 38 лет😂 Смотреть до конца)) Ruski bloger postao je Srbin sa 38 godina😂. Pogledajte do kraja =) srbija balkan beograd humor сербия балканы белград юмор русскиевсербии

♬ оригинальный звук – Jurij Merežko

Prvo je otvorio firmu da bi dobio radnu dozvolu, a onda je pronašao posao u jednoj firmi koja se takođe bavi bazenima.

– To je početak novog života. Daj bože da vas to nikad ne snađe! Teško je, ali sam riješio i krenuo. Sada radim u toj firmi kao majstor, a nadam se da ću u nekoj budućnosti podići svoj nivo i raditi sam. Iznajmljujemo stan u Zemunu, prvi smo plaćali 600 evra mjesečno i komunalije, a sada plaćamo ukupno sve 700 evra – navodi Jurij.

U Srbiji, kaže, nije doživio nijedno neprijatno iskustvo, a ono što je njemu najvažnije jeste da su djeca lijepo prihvaćena u društvu.

@beogradskiorao

Русский блогер стал сербом в 38 лет😂 Смотреть до конца)) Ruski bloger postao je Srbin sa 38 godina😂. Pogledajte do kraja =) srbija balkan beograd humor сербия балканы белград юмор русскиевсербии

♬ оригинальный звук – Jurij Merežko

– Sviđa nam se ovdje, volim Srbiju. Navikao sam se već. Stariji sin ide u školu u drugi razred, u početku je bilo teško, ali je učio, plaćali smo i privatne časove dva-tri puta nedjeljno. Stekao je i drugare, ali da je bilo teško, jeste, i plakao je, ali je sada okej. Mlađi je krenuo odmah u vrtić, za mjesec dana je sve bilo okej. On čak govori srpski bolje od starijeg. On sada više priča na srpskom nego na ruskom – kaže kroz smijeh on, piše Kurir.

Nema želju da se vrati u Rusiju.

Ovdje sam došao na duži rok. Meni se ovdje dopada, osjećam da pripadam ovdje, kao da sam kod kuće. Dopada mi se mentalitet, to je meni bliže, ja sam otvoren čovjek. Divna je i klima i ljudi… Rusi su hladni, a Srbi su topli, otvoreni, uvijek možeš popričati s nekim, a u Rusiji se bojiš da nešto kažeš. Možeš slobodno pričati i ako se neko sa tobom ne slaže, ne ljuti se.

Jurij je inače veoma aktivan na Tiktoku, gdje redovno izvještava svoje pratioce o životu u Srbiji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu