Hronika

POBJEGLA U HRVATSKU Uskoro MEĐUNARODNA POTJERNICA za bivšom sudijom iz Banjaluke

Ukoliko se pravosnažno osuđena Mira Vučetić u narednom periodu ne odazove na izdržavanje zatvorske kazne biće raspisana i Međunarodna potjernica za njom, saznaje Srpskainfo.

POBJEGLA U HRVATSKU Uskoro MEĐUNARODNA POTJERNICA za bivšom sudijom iz Banjaluke
FOTO: ANDREW HARNIK / POOL/EPA

Bivša sudija i predsjednik Vanparničnog odjeljenja u Osnovnom sudu Banjaluka Mira Vučetić pravosnažno je osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja.

– Ovu presudu potvrdio je Vrhovni sud RS, a nakon toga Vučetićeva je trebala biti upućena na izdržavanje kazne u zatvor. Međutim, u nekoliko navrata nije pronađena na prijavljenoj adresi stanovanja, pa je nadležni banjalučki Osnovni sud izdao naredbu za raspisivanje centralne potjernice- objasnio je izvor Srpskainfo iz pravosuđa RS.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodaje kako će u skladu sa zakonom, a ukoliko bivša sudija ne bude pronađena u narednom periodu, biti raspisana Međunarodna potjernica.

Prema nezvaničnim informacijama, osuđena je pobjegla u Hrvatsku.

Pročitajte još

Inače, naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice izdaju nadležni sudovi. U nekim slučajevima tu naredbu može dati i Ministarstvo pravde BiH, ukoliko se smatra da je tražena osoba u inostranstvu.

Naredba se zatim prosljeđuje nadležnoj policijskoj agenciji, koja raspisuje potjernicu.

Na godinu i po zatvora Vučetićevu je u maju 2022. godine osudilo Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjaluci za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala.

Vučetićeva je osuđena po tri tačke optužnice za zloupotrebe službenog položaja, jer je u više navrata tokom 2014. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi korist, uzela ukupno 2.400 KM od više stranaka na ime predujma za vještačenja.

Iako je Vučetićeva negirala izvršenje krivičnog djela i da je ostvarila imovinsku korist, sud joj nije vjerovao.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu