Društvo

"POBOLJŠANJE POLOŽAJA NEZAPOSLENIH" Izmjene zakona donose veće naknade za one koji ostanu bez posla u RS

Radnici u Srpskoj koji su nakon dugog radnog staža ostali bez posla, naknadu za vrijeme nezaposlenosti bi ubuduće trebalo da primaju tokom dvije godine, umjesto sadašnjih 12 mjeseci.

"POBOLJŠANJE POLOŽAJA NEZAPOSLENIH" Izmjene zakona donose veće naknade za one koji ostanu bez posla u RS
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predviđa to nacrt izmjena i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti koji je juče usvojila Vlada RS.

Dužina trajanja prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, naime, zavisi od dužine radnog staža a sada je predloženo da to bude do 24 mjeseca.

Kako su saopštili iz Vlade, osim što je produženo trajanje prava na novčanu naknadu, povećan je i iznos naknade.

Prema predloženom rješenju, visina novčane naknade za one koji su radili do 15 godina iznosi 45 odsto prosječne plate koju su ostvarivali prije prestanka radnog odnosa, dok je sada to 40 odsto. Za one sa 15 i više godina staža, planirano je da naknade iznosi 50 odsto prosječne plate, umjesto sadašnjih 45 odsto.

Ove izmjene odnose se na poboljšanje materijalnog položaja nezaposlenih kojima bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva, prestane radni odnos – saopštili su iz Vlade RS.

Kako navode, predložena je izmjena formule za izračunavanje najniže “garantovane” novčane naknade koja je trenutno 30 odsto prosječne plate za prethodnu godinu, što nominalno iznosi oko 256 KM, na čak 80 odsto najniže plate u Srpskoj za tekuću godinu, a što nominalno iznosi oko 360 KM.

Iz Vlade su saopštili i da se drugim izmjenama ovog zakona, te Zakona o zdravstvenom osiguranju RS, koje je Vlada RS juče prihvatila, stvaraju i uslovi za razdvajanje sticanja statusa nezaposlenog lica od prava na zdravstveno osiguranje o trošku Republike.

Ovo je, ističu, ključna izmjena, a omogućiće da Zavod za zapošljavanje RS konačno dobije precizne podatke o ponudi radne snage na tržištu rada RS i da se isključivo “posvete radu sa nezaposlenim licima koja uistinu aktivno traže zaposlenje, a ne onima koji se, radi ostvarivanja drugih prava, a prije svih zdravstvene zaštite, nalaze na evidencijama nezaposlenih i ne traže posao.

Scroll Up