Digitalna Srpska

POČELA DIGITALIZACIJA SKUPŠTINE GRADA Odbornike u Banjaluci očekuje novi način rada (FOTO)

Odbornike novog saziva Skupštine grada Banjaluka očekuje novi način rada, odnosno nova oprema i uslovi rada.

POČELA DIGITALIZACIJA SKUPŠTINE GRADA Odbornike u Banjaluci očekuje novi način rada (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pripremljeni su tableti i softver koji će omogućiti digitalnu dostavu materijala za sjednice, a Skupštini uštedu od oko milion štampanih kopija materijala godišnje.

Omogućeno je to zahvaljujući projektu digitalizacije Skupštine grada Banjaluka, na kojem se radilo u prethodnih godinu i po dana, a koji je danas i predstavljen javnosti u skupštinskoj sali. Projekat je, u saradnji sa predstavnicima Grada, pokrenuo Inovacioni centar Banja Luka. Direktor ovog centra Drago Gverić objasnio je da je projekat bio spreman za predstavljanje još krajem marta, ali da ga je pandemija virusa korona odgodila.

U prvoj fazi projekta razvijen je softver koji će omogućiti odbornicima da prate elektronske dokumente, a planirano je da i građani uskoro mogu uz pomoć mobilne aplikacije da prate ono što se radi u Skupštini grada i imaju pristup svim dokumentima koji su usvojeni. Za rješenje je bila zadužena firma Telegroup, kao najpovoljniji ponuđač na tenderu.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić ističe da se proces digitalizacije Skupštine odvija u tri faze.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Plan je da potpuno izbacimo papire iz upotrebe i da sve bude potpuno digitalizovano. Odbornici novog saziva će biti obučeni za ovu prvi fazu i nadam se da će ta komunikacija uskoro biti elektronska. Plan je da taj proces bude potpuno otvoren i da i građani imaju priliku da se uključe u procese. Ova prva faza je možda i jedna od najvažnijih, a najmanje je vidljiva u javnosti – kaže Talić, dodajući da je e-skupština zapravo važan dio koncepta e-uprave.

U drugoj fazi planirana je digitalizacija sjednica gradskog parlamenta, za koji se priprema poseban softver, a u trećoj konferencijskog sistema koji trenutno koristi “Windows 98” operativni sistem. Sve to radi se po uzoru na uspješno rješenje za digitalizaciju rada skupštine koje je primijenio Novi Sad.

Bitnost digitalizacije Skupštine prepoznala je Američka ambasada u BiH koja je za prvu fazu odobrila grant od 50.000 KM.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zamjenik direktora banjalučke kancelarije Američke ambasade u BiH Rami Bler ističe da je tehnologija budućnost i da se ne može bez njenog razumijevanja, a da se Banjaluka ne može razvijati bez otvorenog učešća građana u raspravama.

– Ovakva inicijativa je neophodna da bi Banjaluka napredovala i da bi se razvijala. Videćemo da li možemo i više sarađivati u budućnosti. Mislim da je Skupština grada najvažnije mjesto sa kojeg možemo poboljšati onlajn usluge, a u kojem građani mogu učestvovati u političkom procesu – kaže Bler.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nada se da podrška neće izostati ni za drugu fazu ovog projekta. Podsjeća da je digitalizacija zacrtana i u strateškim dokumentima Grada Banja Luka.

– Ovo je jedan detalj ukupne strategije pametnog grada koji je strateški cilj grada, a to je digitalizacija i modernizacija usluga. Dio toga je i e-skupština koja se radi u više faza. To je dug put sa praktično neograničenim mogućnostima primjene. Zahvaljujemo se partnerima, a prije svega Ambasadi SAD u BiH koja je pomogla ovaj projekat. Nadam se da ćemo tu saradnju i nastaviti – kaže Radojičić.

Prihvati notifikacije