Svijet

POČELA RASPRAVA O OPOZIVU TRAMPA Evo kada se očekuje glasanje i šta misle republikanski lideri

Predstavnički dom Kongresa SAD je počeo sjednicu na kojoj će razmotriti rezoluciju o opozivu protiv Donalda Trampa, koji predsjednika tereti za podsticanje pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedjelje.

POČELA RASPRAVA O OPOZIVU TRAMPA Evo kada se očekuje glasanje i šta misle republikanski lideri
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Ako rezolucija bude odobrena, kao što se očekuje, Tramp će postati prvi predsjednik u istoriji SAD koji je ikada dva puta bio opozvan, piše Blic.

Očekuje se da glasanje bude oko 21 sat po našem vremenu (oko 15h po lokalnom).

Džim Mekgavern, demokratski predsjednik odbora za pravila, primetio je da se današnje glasanje odvija na „stvarnom mjestu zločina“ nakon što je nasilna rulja upala u Kapitol. Mekgavern je ispričao kako je Donald Tramp podsticao gomilu na napad na Kapitol, govoreći pristalicama na mitingu da krenu avenijom Pensilvanija dok je Kongres potvrđivao pobjedu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima.

– Vidio sam zlo – rekao je Mekgavern o ljudima koji su upali iu Kapitol.

Predmet će se zatim prebaciti na Senat, gdje bi dvije trećine senatora moralo da glasa da se Tramp osudi, kako bi bio uklonjen sa funkcije.

Trenutno se čini malo vjerovatno da bi Senat glasao za rezoluciju, ali izvještaji ukazuju na to da je republikanski lider Mič Mekonel rekao kolegama da vjeruje da je Tramp počinio teške prekršaje.