Gradovi

Počele "Gospojinske svečanosti": Održano guslarsko veče povodom krsne slave opštine Pale

U Palama je sinoć, povodom Dana i krsne slave opštine - Uspenja Presvete Bogorodice, organizovano guslarsko veče, čime su počele "Gospojinske svečanosti".

Počele "Gospojinske svečanosti": Održano guslarsko veče povodom krsne slave opštine Pale
FOTO: SRNA

Član Guslarskog društva “Starina Novak” Dušan Pejić istakao je veliki značaj gusala za Srbe i srpstvo i naglasio da se večeras pokazalo da one imaju i budućnost.

– Gusle su jedan od glavnih stubova srpskog nacionalnog identiteta. Koliko je značajno sačuvati jezik, ćirilicu i pravopis – toliko je značajno sačuvati i gusle. A koliki je njihov značaj najbolje govori to da su gusle treće upisane u Uneskovu listu ispred Srbije, nakon krsne slave i kola – naglasio je Pejić.

Pejić se predstavio s pjesmom “Junačka smrt Milana Tepavčevića”, autora Obrena Govedarice, koja govori o Drugom svjetskom ratu i stradanju Srba od ustaša i borbi protiv njih.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je rukovodstvu Guslarskog društva “Starina Novak” što su organizovali guslarsko veče i na najljepši mogući način otvorili “Gospojinske svečanosti” povodom krsne slave opštine.

Predsjednik Guslarskog društva “Starina Novak”, Zoran Golubović, izrazio je zadovoljstvo što su guslari otvorili “Gospojinske svečanosti”, jer su gusle izvor, temelj i osnov srpske kulture i tradicije.

– Predstavilo se troje mladih guslara iz naše škole guslanja, kao i njihov vršnjak iz Berana. Posebno smo zadovoljni što je nastupio krstonoša crnogorskih litija, srpske sparte, Isak Simićević – rekao je Golubović i dodao da društvo postoji od 1977. godine.

Gospojinske svečanosti biće nastavljene u utorak, 24. avgusta, od 20 časova, kada će biti odigrana pozorišna predstava “Deset na jedan” Tatjane Kecman u Kulturnom centru Pale, dok će dan kasnije članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Mladost” održati koncert kod slastičarne “Sidnej”, a u slučaju vremenskih nepogoda u sali Kulturno-sportskog centra Pale.

Prihvati notifikacije