Društvo

POČELE KONTROLE Inspektori provjeravaju da li škole poštuju mjere prevencije

S ciljem bezbjednosti djece, a povodom početka nove školske godine, inpektori su počeli sa preventivnim kontrolama poštivanja preporuka Instituta za javno zdravstvo u obrazovnim ustanovama na teritoriji RS.

POČELE KONTROLE Inspektori provjeravaju da li škole poštuju mjere prevencije
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Republički zdravstveni i prosvjetni inspektori, kao i inspektori u jedinicama lokalne samouprave će, između ostalog, kontrolisati da li je u obrazovnim ustanovama obezbjeđeno uputstvo za pravilno pranje ruku na mjestu gdje se peru ruke, sredstva za dezinfekciju i da li je na mjestu za dezinfekciju postavljeno uputstvo za pravilnu dezinfekciju ruku.

– Kontrolisaće se i da li postoji plan sa jasno definisanim protokolom ko i na koji način i koga obavještava o eventualnoj pojavi simptoma kod učenika, kada i na koji način reaguju (roditelji, učenici, nastavno osoblje, ostali zaposleni, škola…), da li je obezbijeđena posebna prostorija u kojoj se izdvaja dijete sa simptomima u kojoj će boraviti do dolaska roditelja, kao i drugo – saopštili su iz Inspektorata RS.

Prema izjavi v.d. glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milice Matijević, cilj nije kažnjavanje već prevencija.

– Uloga inspektora u kontrolama u obrazovnim ustanovama bi, prije svega, bila savjetodavna do 1. septembra 2020. godine, sa obavezom da se uočene nepravilnosti isprave do početka školske godine. Nakon početka školske godine inspektori će obavljati kontrole pridržavanja svih mjera navedenih u preporukama IJZ RS, a u slučaju utvrđivanja nepravilnosti preduzimaće se propisane mjere – naglasila je Matijevićeva.