Kultura

POČELI “DANI KULTURE SRBIJE U SRPSKOJ” Najavljeni događaji su osvježenje na domaćoj sceni

– Pošto već nekih sedam godina organizujemo manifestaciju “Dani kulture Republike Srpske u Srbiji” koja se pokazala kao veoma dobra priča sa jedne strane, pokrenuli smo inicijativu da i dio kulture iz Srbije, na neki način, bar jednu sedmicu, prebacimo u Republiku Srpsku.

POČELI “DANI KULTURE SRBIJE U SRPSKOJ” Najavljeni događaji su osvježenje na domaćoj sceni
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je upravnik Narodnog pozorišta RS, Nenad Novaković, te dodao da žele da pokažu da i oni mogu biti dobri domaćini, ugostivši baletski ansambl iz Beograda.

I mi imamo sasvim dobru publiku, ništa manje vrijednu nego Srbija. Cilj nam je bio da ne radimo paralelno, jer se paralelno ne dotičemo. Hoćemo da radimo direktno, da sarađujemo, da prožimamo našu kulturu i da je preplićemo. Događaji koji su najavljeni kroz ovu manifestaciju veliko su osvježenje i nama mnogo znače –  dodao je Novaković.

Projekat Dani kulture Srbije u Srpskoj realizuje se kroz saradnju Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, te putem kulturnih institucija. Nakon otvaranja u Narodnom pozorištu, ovaj projekat će se realizovati i u drugim gradovima RS.

Večeras sa početkom u 20 časova u Domu kulture u Bratuncu održaće se koncert Kvarteta Beogradske filharmonije.

– Još od 2013. godine Republika Srpska se predstavlja Srbiji i njenim građanima kroz manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“. U okviru te manifestacije u više gradova Srbije održavaju se programi promocije naših umjetnika, kulturnog stvaralašatva, pripodnih ljepota, privrednih, turističkih i drugih potencijala. „Dani Srbije u Srpskoj“ pokazuju da je ovo uzajaman i prirodan proces i na jedan način predstavljaju produbljivanje i učvršćivanje veza između Srbije i Srpske – kaže pomoćnica ministra za kulturu u Vladi RS, Tanja Đaković.

Manifestacija je otvorena spektakularnim izvođenjem baletske predstave „Ko to tamo peva“ Narodnog pozorišta u Beogradu u Narodnom pozorištu RS.

Posted by Narodno pozorište Republike Srpske on Thursday, October 10, 2019

– Velika je čast i radost da Narodno pozorište kao centralna kulturna ustanova Republike Srbije nastavi svoju dobru saradnju sa Narodnim pozorištem RS. U Banjaluku sa radošću dolazi jedan žanr koji do sada nikada nije bio, a to je balet. Posebno sam ponosna što je to predstava „Ko to tamo peva“ koja je izuzetnog kvaliteta. U pitanju su naši vrhunski igraći i scenarij Duška Kovačevića i muzika Bokija Kostića. Veoma sam srećna jer na ovaj način počinje jedna nova saradnja koja će se nastaviti dječijom kamernom operom „Bastien i Bastiena“ koja će takođe biti jedan novi žanr za Banjalučane i RS – rekla je upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac.

U pitanju je interaktivna dječija opera čiji je autor Volfgang Amadeus Mocart. Njegova prva opera koju je napisao sa 10 godina.

Posted by Narodno pozorište Republike Srpske on Thursday, October 10, 2019

– Program ove amnifestacije obuhvata četiri nacionalne ustanove, te smo veoma ponosni na ovakvu promociju i nadamo se da će građani u RS uživati u onome što ove ustanove imaju da ponude. Nadam se da se ovo neće završiti samo ovim gostovanjima nego da će ovde biti ostvarena jedna mnogo dublja veza i da ćemo dolaziti mnogo češće – rekla je pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije za međunarodne odnose i evropske integarcije u oblasti kulture Asja Drača Muntean.

Program Manifestacije

U subotu 12 oktobra manifestacija se nastavlja u Doboju gdje će u 20 časova u Centru za kulturu i obrazovanje nastupiti Ansambl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije „Venac“. Ovaj Ansambl nastupiće naredni dan i u Kozarskoj Dubici u 20 časova. Kvartet Beogradske filharmonije predstaviće se publici u Trebinju u nedjelju sa početkom u 20 časova. U srijedu, 16. oktobra, takođe u Trebinju biće održan Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca koji će nastupiti i naredni dan u Bijeljini u Centru za kulturu Semberija. Oba u 20 časova. Zatvaranje manifestacije planirano je u Muzeju savremene umjetnosti RS, u četvrtak 24. oktobra, gde je najavljeno svečano otvaranje izložbe Galerije Matice Srpske „Evropski fenomeni“.