Svijet

Počeli izbori u Bjelorusiji: Prvo glasanje od 2020. godine, kada je Lukašenko osvojio šesti mandat

U Bjelorusiji su otvorena birališta na parlamentarnim i lokalnim izborima, prenijela je bjeloruska novinska agencija Belta.

Aleksandar Lukašenko
FOTO: VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL/EPA

Većina kandidata su članovi četiri zvanično registrovane partije: Belaja Rus, Komunističke partije, Liberalno-demokratske partije i Stranke zakona i pravde.

Sve četiri partije podržavaju politiku bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, dok desetak partija nije moglo da se registruje prošle godine, prenosi RTS.

Pročitajte još

Lider bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska, koja je u izgnanstvu u susjednoj Litvaniji nakon što je osporila pobjedu Lukašenku 2020. godine, apelovala je na glasače da bojkotuju izbore.

Današnji izbori biće prvo glasanje u Bjelorusiji od 2020. godine, kada je Lukašenko osvojio šesti mandat, nakon čega je došlo do protesta nezadovoljnih demonstranata, koji su osporili regularnost glasanja.

Građani Bjelorusije će birati 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na lokalnim izborima na 5.411 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 20 časova. Na biračkom spisku se nalazi 6.911.742 osobe.

Ovog puta će članovi parlamenta i lokalnih odbora biti birani istovremeno, a mandat će im trajati pet godina.

Više od 45.000 domaćih posmatrača će nadgledati izbore, kao i 300 međunarodnih, uglavnom članica Zajednice nezavisnih država, izuzev Moldavije i Ukrajine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije