Svijet

Stejt department osudio izbore: Zatvorena birališta u Bjelorusiji

U Bjelorusiji su večeras zatvorena biračka mjesta na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Stejt department osudio izbore: Zatvorena birališta u Bjelorusiji
FOTO: STRINGER/EPA

Izbori su održani na 5.411 biračkih mjesta, koja su otvorena jutros u 8.00, a zatvorena u 20.00 časova po moskovskom vremenu, prenose RIA Novosti.

Građani su birali 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na lokalnim izborima na mandat od pet godina.

Novina ovih izbora je to što nisu otvorena biračka mjesta u inostranstvu, već su građani koji žive u inostranstvu morali da dođu u Minsk kako bi glasali.

Pravo glasa imalo je oko 6,9 miliona ljudi, uključujući više od 95.000 Rusa koji stalno žive u Bjelorusiji.

Većina kandidata su bili članovi četiri zvanično registrovane partije – Belaja Rus, Komunističke partije, Liberalno-demokratske partije i Stranke zakona i pravde.

Pročitajte još

 Američki Stejt department tvrdi da su danas održani parlamentarni i lokalni izbori u Bjelorusiji, ”lažni izbori”, jer su, kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, održani u atmosferi straha i uslovima nepoštovanja demokratskih procedura.

U saopštenju se navodi ”da režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i dalje drži u pritvoru više od 1.400 političkih zatvorenika”, kao i ”da su sve nezavisne političke ličnosti ili pritvorene ili prognane iz Bjelorusije”.

Stejt department takođe ukazuje da je odbijeno registrovanje za izbore svim nezavisnim bjeloruskim političkim partijama.

Takođe se ističe da su Belorusi koji žive u inostranstvu mogli da glasaju na ovim izborima samo ukoliko bi se vratili u Minsk, gdje bi se, kako navodi Stejt department, ‘‘vjerovatno suočili sa odmazdom režima”.

Iz Stejt deprtmenta tvrde i da su bjeloruske vlasti spriječile Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) da posmatra izbore, što je, kako navode, dodatno ograničilo transparentnost neophodnu za slobodne i poštene izbore.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije