Banjaluka

Počelo obilježavanje tradicionalne manifestacije: Položeni vijenci na spomenik Petru Kočiću

Polaganjem vijenaca na spomenik Petru Kočiću u Banjaluci, započete su aktivnosti povodom obilježavanja 56. Kočićevog zbora.

Počelo obilježavanje tradicionalne manifestacije: Položeni vijenci na spomenik Petru Kočiću
FOTO: GRAD BANJALUKA

U čast našeg književnika i narodnog tribuna Petra Kočića vijence su položili gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, savjetnica gradonačelnika Mirna Savić Banjac i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da su zvanično započeti dani posvećeni Kočiću, te da tokom narednih sedam dana predstoji bogat program, koji je organizovan na tri lokacije i to u Banjaluci, Stričićima i Beogradu, a da će manifestacija 56.Kočićevog zbora biti svečano otvorena večeras u 20.00 časova  u parku „Petar Kočić“.

Pročitajte još

– Pozivam građane da nam se pridruže, da uživaju u kulturno-umjetničkom programu u izložbama, besjedama, promociji knjige, folkrolnim nastupima i izvedbama naših glumaca, sve u cilju sjećanja na lik i djelo našeg velikana, književnika, tribuna i borca za pravdu Petra Kočića – poručio je gradonačelnik.

On je kazao da je ove godine poseban akcenat stavljen na Kočićevo ognjište koje će biti posebno uređeno, te da je plan da se rodna kuća Petra Kočića dodatno oživi, kako bi u čast našem velikanu pisane riječi, bila posjećena tokom cijele godine, a ne samo u ovom periodu.

– Već sutra ovdje u parku imamo radionice Zmijanjskog veza, a naveče i jedno zanimljivo druženje sa mladim glumcima, posvećeno Petru Kočiću – kazao je Stanivuković.

On je dodao da će ove godine ugostiti mališane iz Stričića, iz OŠ „Petar Kočić“, kao i da ćemo biti u prilici da se upoznamo sa, do sada nepoznatom, pripovjetkom Petra Kočića „Đe je mama“.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević kazao je da ovo udruženje decenijama priprema književni dio manifestacije „Kočićev zbor“, te da će i ove godine biti priređen dostojanstven program na više lokacija.

– Ove godine biće priređene književne večeri koje će okupiti književnike iz Republike Srpske i Srbije. Takođe, za govornicom u Banjaluci biće priređene večeri satire i drame, dok će se dio programa odvijati u manastiru Gomionica, gdje će se održati tradicionalni „Književni čas“. U sklopu ovogodišnjeg Kočićevog zbora organizovana je i svečana akademija, a program će se završiti kulturno-umjetničkim pogramom u Stričićima, rodnom mjestu Petra Kočića – poručio je Bjelošević, te pozvao građane da u narednom periodu uživaju u bogatom programu.

Prihvati notifikacije