Svijet

TALAS ZARAZE Maske se vratile na ulice njemačkog grada

U njemačkoj saveznoj zemlji Hesenu zabilježeno je sve više slučajeva oboljelih od koronavirusa.

TALAS ZARAZE Maske se vratile na ulice njemačkog grada
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Očekuje se kako će broj zaraženih znatno porasti na jesen.

Timovi u stomatološkim ordinacijama ponovno nose zaštitne maske za usta i nos.

– Ovo je samo povratna reakcija na sve češće otkazivanje termina – kaže šefica stomatološke ordinacije.

Val zaraze je neuobičajeno rano počeo s obzirom na ljetne temperature.

– Ovo inače doživljavamo u listopadu ili studenom – kaže šefica.

Pogled na brojke potvrđuje njene riječi: sedmodnevna incidencija raste. U cijeloj Njemačkoj broj slučajeva zaraženih virusom Korona na 100.000 stanovnika je devet, u Hesenu deset.

Razlog za oprez postoji – ne samo u stomatološkim ordinacijama. Uprava Univerzitetske kliničke bolnice u Frankfurtu dala je hitnu preporuku zaposlenicima da ponovno nose zaštitu za usta i nos, kaže direktor Jurgen Graf.

Ne samo zbog koronavirusa, već uopšteno kao preventivna mjera protiv sezonskih infekcija i mogućih bolovanja. Entuzijazam zaposlenih je zbog ove mjere ograničen.

Pročitajte još

Maske su se vratile i na ulice Hesena. U lokalnom javnom prevozu ili u supermarketu ponovno možete vidjeti ljude koji nose zaštitne maske.

– S obzirom na cirkulirajuće varijante i dobar osnovni imunitet stanovništva putem vakcinisanja i prošlih infekcija, trenutno nema razloga za razmatranje sveobuhvatnih zaštitnih mjera – kažu iz Ministarstva za socijalna pitanja.

Ako se to promijeni, njemačka bi Vlada prvo morala stvoriti odgovarajući pravni okvir. Bez obzira na to, poželjno je dobrovoljno nošenje maske u jesen, posebno za osobe koje su u kontaktu s ranjivim grupama poput bolesnih ili starijih osoba. Za njih je infekcija virusom Korona ili gripom značajan zdravstveni rizik.

– Ako imate posla s takvim osobama, dobrovoljni testovi su preporučljivi, jer je virus Korona zarazniji od uobičajenih virusa prehlade – dodaje glasnogovornik Ministarstva, prenosi N1.

Njemački mediji navode kako se preporučuje vakcinisanje starijim osobama i rizičnim grupama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije