Banjaluka

POČETKOM JUNA ZAVRŠNO ASFALTIRANJE Uskoro gotova gradnja novog Zelenog mosta

Izgradnja novog mosta na mjestu nekadašnjeg Zelenog ušla je u samu završnicu, izvođenjem radova na gradnji i proširenju pristupnih saobraćajnica, saopšteno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

POČETKOM JUNA ZAVRŠNO ASFALTIRANJE Uskoro gotova gradnja novog Zelenog mosta
FOTO: GRAD BANJALUKA

Radnici „Prijedorputeva“ trenutno izvode finalne radove, postavljanjem hidroizolacije, trotoara i ivičnjaka koje će razdvajati kolovozne od pješačkih i biciklističkih staza.

Iduće sedmice, biće postavljena i ograda budućeg mosta, dok je 3. juna planirano polaganje završnog sloja asfaltne podloge. Nakon ove faze, most će biti podvrgnut testu nosivosti.

U međuvremenu, građevinci privode kraju izgradnju pristupnih saobraćajnica u ulicama Branka Morače i Gavrila Principa, koje su od izuzetne važnosti za funcionisanje saobraćaja na ovoj dionici.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

Novi most, koji niče na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta, dug je 80, a širok 14 metara. Ovaj most predstavljaće poveznicu Istočnog i Zapadnog tranzita, a očekuje se da u znatnoj mjeri rastereti saobraćaj u ovom dijelu grada.

Ovo je prvi od ukupno tri nova, planirana mosta na Vrbasu. Nakon provođenja potrebnih procedura, do kraja ove godine uslijediće početak izgradnje novog mosta u Srpskim toplicama, a krajem iduće godine planiran je početak radova u naselju Dolac. Izgled ovog mosta biće poznat nakon provođenja međunarodnog arhitektonskog konkursa, koji bi uskoro trebalo da bude raspisan.