Hronika

Počinio jezivo ubistvo, pa otišao na pregled: Sudija ikonopiscu izrekao 30 godina robije, opisao i kako je sve izgledalo

Sudija Mirko Drašković, predsjednik vijeća Višeg suda u Nišu koje je danas izreklo kaznu od 30 godina Vladanu Grahovcu (27) iz Raške za ubistvo Jelice Tatarovski (82) iz Niša, rekao je u obrazloženju presude da je izvedenim dokazima utvrđeno da je zločin počinjen iz koristoljublja, a da je ubica bio potpuno uračunljiv.

Počinio jezivo ubistvo, pa otišao na pregled: Sudija ikonopiscu izrekao 30 godina robije, opisao i kako je sve izgledalo
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE

Gospodine Grahovac detaljno smo vijećali i našli da ste krivi za teško ubistvo na način kako je opisano u optužnici. Što se tiče činjeničnog stanja, uglavnom nije bilo spornih pitanja. Najveće pitanje bilo je koristoljublje – da li novac pronađen kod vas potiče od Jelice Tatarovski, ili kako vi tvrdite od prodaje slika i prostitucije. Mi smo zauzeli stav da novac potiče iz stana ubijene žene. Na to ukazuju tragovi, ne samo papilarne linije i krv na namještaju u sobi nego i novčanik nađen pored tijela. Na osnovu tih dokaza mi smo utvrdili da je to novac Jelice Tatarovski. Činjenica da u stanu bilo još 12.000 evra ne znači da zločin niste počinili iz koristoljublja. To što niste našli taj novac, drugo je pitanje – obrazložio je sudija Drašković, jedan od najboljih dijelilaca pravde u Višem sudu u Nišu.

Pročitajte još

On je rekao da je sudsko vijeće prihvatilo nalaz vještaka da je Grahovac u momentu izvršenja krivičnog djela bio uračunljiv i svjestan svih radnji koje je preduzimao.

– Sve radnje koje ste preduzimali bile su svrsishodne i logične. Poslije izvršenog krivičnog djela vi ste otišli u Klinički centar u Nišu da vam se ukaže pomoć, na snimcima sa kamera se vidi kako se šetate i obraćate normalno. Nema veze sa neuračunljivošću. Nakon toga se vraćate u stan, presvlačite, autobusom idete za Beograd, nema nikakve neuravnoteženosti – naveo je sudija Drašković.

On je rekao da je vijeće samo djelimično prihvatilo prijedlog tužilaštva koje je tražilo maksimalnih 40 godina, i izreklo mu kaznu od 30 godina zatvora.

– Kazna je velika i ozbiljna. Cijenili smo da postoje i olakšavajuće okolnosti. To je vaše iskreno kajanje. I ja vjerujem da se kajete. Postulat ovog veća nije da je ovo sud sile i moći već da postoji moć pravde. Jelica Tatarovski nije zaslužila ničim da zadobije toliki broj povreda a ova kazna je odgovor društva na vaše ponašanje za koje nema opravdanja ni u marihuani ni u vašem teškom životu – naveo je sudija Drašković.

Izvedenim dokazima je utvrđeno da je Grahovac, kako je opisano u optužnici, došao do stana Jelice Tatarovski i da je odgurnuo kada mu je otvorila vrata. Nakon toga joj je zadao 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem. Otišao je do Kliničkog centra u Nišu da mu previju ruku jer se povredio nožem dok je ubadao staricu. Pošto je iz stana uzeo 760 evra, autobusom se vratio za Beograd gdje je uhapšen poslije nekoliko dana.

U sudnicu doveden u pratnji pet stražara

Grahovac je na izricanje presude danas doveden u sudnicu u pratnji petorice zatvorskih stražara i pripadnika sudske straže budući da je u februaru, nakon ročišta, pokušao da skoči preko gelendera sa trećeg sprata zgrade. I tada i sada imao je lisice na rukama i nogama. Ovog puta izricanje presude je prošlo bez incidenata.

Grahovac nije reagovao ni na presudu koju je saslušao mirno, kao ni nakon izricanja, piše Blic.