Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Počinje gradnja duhovnog centra u selu Svetog Vasilija

Regioni
Autor:

Foto: Srna

U selu Mrkonjići, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog u Popovom polju, krajem mjeseca počinje gradnja pravoslavnog duhovnog centra.

Ugovor su potpisali trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić i Milivoje Šakotić iz građevinske firme „Siga” Trebinje, koja je izvođač radova.

U prvoj fazi će se graditi manastirski kompleks oko crkve Svetog Vasilija, izgrađene na temeljima rodne kuće svetitelja, a u drugoj vidikovac iznad manastira.

Vrijednost prve faze je oko 1,2 miliona KM, a za drugu fazu potrebno je još oko 900.000 KM.

Vlada Srbije obezbijedila je 800.000 KM za centar u Mrkonjićima, a iz gradskog budžeta i uz pomoć Vlade RS biće obezbijeđen ostatak novca.

Foto: Srna

– Prvi kompleks će služiti potrebama manastirske zajednice, a drugi je vidikovac namijenjen organizovanju različitih kulturno-umjetničkih i drugih sadržaja. Rok za realizaciju ugovora je oko godinu i po. Novac Vlade Srbije je već na računu, a Vlada RS i Grad Trebinje će u narednom periodu obezbijediti ostatak novca, u skladu sa dinamikom radova – pojasnio je Ćurić.

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo je naveo da će zbog složenosti i delikatnosti radova biti formiran poseban tim stručnih ljudi iz gradske uprave, Eparhije Zahumsko-hercegovačke, Zavoda za zaštitu spomenika i mještana Mrkonjića, koji će pratiti realizaciju projekta.

– Trudimo se da od ovog sela, gdje je rođen Sveti Vasilije, napravimo svetilište u koje će dolaziti hodočasnici iz cijele jugoistočne Evrope. Radimo nešto što ostaje za budućnost i zato smo dali duži rok za izvođenje radova od 500 dana. Ovde ima dosta radova koji se moraju precizno izvesti, od kamenorezačkih, pokrivanja krova i drugih poslova na različitima detaljima – pojasnio je Rikalo.

On je dodao da će u narednim fazama razvoja pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima biti izgrađen i parohijski dom na mjestu stare osnovne škole i parkinzi, kako bi centar mogao da primi veći broj posetilaca.

– Uvjeren sam da će se povremeno pojavljivati i donatori sa željom da daruju ovaj centar. Ovo će biti kompleks koji će se stalno dograđivati – ističe načelnik odjeljenja za prostorno uređenje.

Idejno rješenje uradila je trebinjska firma „Kontura”, u kojoj su naveli da projekat ispunjava primarne ciljeve, svakodnevno bogosluženje, misionarski rad, prijem hodočasnika i proslavljanje praznika, a u gradnji će se koristiti  prirodni materijali, kamen i drvo.

Svake godine veliki broj vjernika iz Hercegovine i hodočasnika iz drugih krajeva okupi se na praznik Svetog Vasilija u njegovom rodnom selu.

– Veliki je praznik i slavlje jer se Mrkonjići obnavljaju. Gradiće se parohijski dom, duhovni centar. U košćeli se ukazao Sveti Vasilije, pokazujući da je s nama, da nas nije napustio – poručio je u umirovljeni vladika Atanasije ovog 12. maja, nakon liturgije u crkvi koja nosi svetiteljevo ime.

Mještanin Mrkonjića Rade Bošković kaže da duhovni centar ima veliki značaj ne samo  za stanovnike ovog sela nego i cijele Hercegovine, kao i za sve pravoslavce.

Košćela

Na mjestu gdje se po predanju nalazila svetiteljeva kuća i sada hladovinu pravi velika košćela, mediteransko drvo, a za koju se vjeruje da je iznikla 1610. godine, na dan svetiteljovog rođenja.

Na temeljima svetiteljeve rodne kuće prije 20-ak godina je podignuta mala crkva koja nosi ime Svetog Vasilija.

Preko puta ove crkve je i grob svetiteljeve majke Anastasije, a mještani tvrde da svake godine jedan čudesno topao zrak pada na taj grob.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO