Društvo

"Podići svijest o očuvanju prirodnih resursa" Generalni sekekretar ANURS govorio povodom skupa "Dani Srpske u Srbiji" (FOTO)

Republika Srpska raspolaže ogromnim prirodnim resursima koji mogu biti u funkciji njenog razvoja, ali je važno podizanje društvene svijesti o očuvanju onoga što je priroda dala, rekao je generalni sekretar Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Drago Branković.

Dani Srpske u Srbiji, ANURS
FOTO: SRNA

Branković je istakao da su prirodni resursi iz godine u godinu sve ugroženiji nebrigom pojedinih preduzeća ili pojedinaca, te da se nauka nije u dovoljnoj mjeri bavila ovim pitanjem, zbog čega vjeruje da će edicija “Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske” uticati na zaustavljanje negativnih trendova.

– Važno je spašavati šume, vode, obradivo zemljište i ostale prirodne kapacitete koji treba da budu u funkciji razvoja Republike Srpske. Edicija se sastoji od više monografija od kojih svaka daje različite mjere da sačuvamo ono što nam je priroda dala – rekao je Branković prije početka promocije ove edicije u Subotici u okvirtu manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”.

Dani Srpske u Srbiji, ANURS
FOTO: SRNA

On je naveo da je u monografijama, između ostalog, analiziran prehrambeni i ekonomski značaj stočarstva u Srpskoj, sa naučnog aspekta je proučavana biomasa u održivom korištenju obradivog zemljišta, zatim je pisano o razvoju i upravljanju šumskim ekosistemima, o prirodnim resursima u funkciji razvoja društva i klimatskih promjena koje bitno utiču na te resurse i održivi razvoj.

– Na ediciji radi više od 150 istaknutih naučnika iz Srpske, Srbije i okruženja i jedinstvena je, odnosno nemaju je druge sredine. Edicija je u funkciji razvoja Republike Srpske, njenih kapaciteta, ali i zaštite prirodnih resursa – istakao je Branković.

Pročitajte još

Akademik Novo Pržulj rekao je da se edicija sastoji od 11 monografija i u njoj se analizira stanje prirodnih resursa i predlažu mjere njihovog održivog korištenja.

– Akademija posebno zahvaljuje Predstavništvu Srpske u Srbiji na povezivanju naroda srpskih zemalja i posredstvom razmjene rezultata naučnog rada. Akademija je istovremeno ponosna što posjeduje naučno visoko vrijedne rezultate koje može ponuditi društvu – naglasio je Pržulj.

Promocija edicije “Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske” održava se u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava”, a program manifestacije završava se u Velikoj vijećnici Gradske kuće gdje će biti održan koncert etno-grupe “Trag” iz Banjaluke.

Prethodno, delegacija Republike Srpske, koju čine Branković, Pržulj, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i dopisni član ANURS Zoran Govedar, sastala se sa predstavnicima grada Subotica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije