Svijet

PODJELA RESORA U NOVOJ VLADI Mandić: DF načelno prihvatio prijedlog mandatra

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić potvrdio je da je taj savez dobio i načelno prihvatio ponudu mandatara Zdravka Krivokapića o podijeli ministarstava u novoj crnogorskoj vladi.

PODJELA RESORA U NOVOJ VLADI Mandić: DF načelno prihvatio prijedlog mandatra
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Prijedlog podrazumjeva da toj političkoj grupaciji pripada osam resora i jedno mjesto potpredshednika u novoj vladi.

Podgorički portal Borba piše da je načelni dogovor lidera DF da Nova srpska demokratija, čiji je predsjednik Mandić, dobije resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podijelom MORT-a).

Pokret za promjene imenovaće predstavnika za potpredsjednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i resor Ministarstva prosvjete.

Demokratska narodna partija dobiće Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave, a Socijalistička narodna partija Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

U pismu mandataru Krivokapiću, lideri DF poručili su da su zajedno odlučili da vrate ponuđeno Ministarstvo nauke, kao što su mu, kako ističu, prepustili i druge dvije važne funkcije u vladi – resor finansija i mjesto Generalnog sekretara Vlade.

– Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rješenje za taj resor – poručili su lideri DF Krivokapiću.

Pročitajte još

Istakli su da i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je, ukazuju, rijetkost u političkoj praksi, žele zapravo cjelokupnoj javnosti da poruče da im nisu važne fotelje.

Oni su ponovili da su im najvažniji principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju “jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima”.

Naveli su i da će o konačnosti ove odluke i imenima kandidata, mandatara obavijestiti naknadno nakon sprovedenih obaveznih stranačkih procedura.