Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PODMETNUTI POŽARI U vatrenoj stihiji poginulo deset ljudi

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Najmanje deset ljudi poginulo je u požarima koji su zahvatili polja pšenice u sjeveroistočnom dijelu Sirije, a kurdske vlasti tvrde da je požar podmetnut, saopšteno je iz Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Iz Opservatorije navode da je u požarima život izgubilo nekoliko civila, kao i nekoliko pripadnika “Sirijskih demokratskih snaga”, koji su pokušali da ugase vatru.

Kurdske vlasti i sirijska Vlada u Damasku nadmeću se u namjeri da kupe pšenicu nakon ovogodišnje žetve, a požari, za koje mnogi tvrde da su izazvali militanti “Islamske države”, nastavljaju da uništavaju usjeve.

Portparol kurdskog Crvenog polumjeseca Kamal Derbas saopštio je da je u pokrajini Hasake povrijeđeno pet ljudi, dok su pokušavali da iskontrolišu požar.

Kurdski zvaničnici zatražili su pomoć od koalicije predvođene vojskom SAD, javio je AFP.

Šef kurdskog odjeljenja za poljoprivredu Salmab Baroudo izjavio je da je najveći požar zahvatio oko 350.000 hektara.

On tvrdi da su požari podmetnuti i da je cilj toga unošenje nesloge među mještane i podrivanje kurdske administracije, ali nije rekao koga smatra odgovornim za podmetanje.

Državna novinska agencija Sana okrivila je kurdske borce za podmetanje požara, sa ciljem sprečavanja lokalnih zemljoradnika u namjeri da usjeve prodaju Damasku.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO