Hronika

PODNIO PRIJAVU SA LAŽNIM PODACIMA Tužilac na optuženičkoj klupi, osumnjičen za obmanu pri dobijanju kredita

Opštinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo protiv Adnana Tulića, zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a njemu se na teret stavlja krivično djelo obmane prilikom dobijanja kredita.

PODNIO PRIJAVU SA LAŽNIM PODACIMA Tužilac na optuženičkoj klupi, osumnjičen za obmanu pri dobijanju kredita
FOTO: FIKRO BOSS TEAM/FACEBOOK/SCREENSHOT

Tuliću se stavlja na teret da je 19. jula 2022. godine, nakon objavljenog javnog poziva za odobrenje kreditnih sredstava za kupovinu stana ili izgradnju individualnog stambenog objekta od strane Fonda za pomoć u stambenom zbrinjavanju USK, iako svjestan da ne ispunjava sve propisane uslove za dodjelu kreditnih sredstava, u namjeri da pribavi kredit, podnio prijavu sa lažnim podacima. Tulić je na ovaj poziv konkurisao kao dijete poginulog borca, a iako je znao da ne ispunjava sve uslove, podnio je prijavu u kojoj je naveo da on i njegova porodica nemaju u vlasništvu stambenu jedinicu.

Pročitajte još

Iako je Tulić ranije stekao vlasništvo nad stanom, u prijavi za kredit naveo je suprotno. Osim toga, on je prikrio i nije naveo činjenicu da je ranije imao stan u svome vlasništvu, ali ga je prodao 2020. godine. Sve ove okolnosti su bile dovoljne da ga eliminišu iz izbora za dodjelu kredita, ali mu je naposljetku on odobren u iznosu od 95.000 KM po vrlo povoljnoj kamatnoj stopi. Kako je navedeno u optužnici, on je iznos kredita nenamjenski utrošio i to za izgradnju objekta za sasvim drugu namjenu, a ne za rješavanje stambenog pitanja, a taj je objekat registrovan kao kuća za odmor i za pružanje ugostiteljskih usluga.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu