Kultura

PODRŠKA DOMAĆOJ PRODUKCIJI Film "Hajdučica" jedan od nagrađenih

Filmski scenarij “Hajdučica” reditelja Gorana Dujakovića, jedan je od podržanih kroz konkurs Ministarstva prosvete i kulture RS.

PODRŠKA DOMAĆOJ PRODUKCIJI Film "Hajdučica" jedan od nagrađenih
FOTO: PREDRAG SOLOMUN

Kako objašnjava Dujaković, sredstva koja su dobijena na konkursu za sufinansiranje filmskog scenarija su stimulativna i predstavljaju početnu osnovu za daljnji razvoj projekta u fazi predprodukcije.

– Pod razvojem projekta podrazumijevam finalne dorade teksta u saradnji sa dramaturgom, pripremu kompletnog scenarističkog materijala za međunarodne konkurse, prevod na engleski jezik i pravljenje finansijskog plana produkcije filma. Pošto je ovo konkurs za sufinasiranje filmskog scenarija, rano je još govoriti o snimanju filma – objasnio je on.

Pred njegovim timom sada je definisanje troškova snimanja filma i način na koji će se zatvoriti finansijska konstrukcija, zatim pristup izboru glumaca i većine lokacija za snimanje.

– Neke lokacije za snimanje filma su već poznate. Pošto se scenario bavi događajima iz druge polovine 19. vijeka sa puno akcionih scena, veliki trud će biti uložen u kostimografiju, pripremu i korištenje pirotehničkih sredstva, a i uslovi snimanja su dosta teški sa puno zimskih scena na planinama, pa će produkcija filma biti zahtjevna i skupa. Scenario ima umjetnički potencijal jer je u fokusu priče sudbina žene koja je živjela u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini 19. vijeka, u prostoru koji je snažno prožet tradiocionalizom i jasno propisanim ulogama u muško-ženskim odnosima. Uz izbor poznatih glumačkih imena, film ima dobar potencijal da bude gledan kod publike, ne samo regionalne – rekao je Dujaković.

Film “Hajdučica” autorov je debitanski dugometražni igrani film.      

– Ovo je dobar korak Ministarstva prosvjete i kulture RS da se filmska produkcija postavi na svoje mjesto. Ali, ovo je samo prvi korak. Za daljni razvoj filma potrebna su finansijaka sredstva za produkciju filma, da bi se uopšte stvorili uslovi za koprodukcione partnere. Većina regionalanih filmskih produkcija su finasirane sredstvima Srbije, Hrvatske i BiH, jer se tako stiču uslovi za evropske fondove. Tim putem će i ovaj film morati da ide – objasnio je on.

Kroz konkurs Ministarstva podržano je šest projekata u ukupnom iznosu od 50.000 KM.

Ministarstvo je podržalo dva projekta u kategoriji filmskog scenarija za dokumentarni film, dva filmska scenarija za igrani film i dva projekta u kategoriji animiranog filma.

Riječ je filmskim projektima koji obezbjeđuju promociju i značajno doprinose razvoju kinematografije Republike Srpske, imaju značajnu umjetničku vrijednost i afirmišu domaće pisce filmskog scenarija.

– Pokazalo se dobrim što smo konkursom za razvoj filmskog scenarija omogućili udruženjima građana da konkurišu sa scenarijima. Vidjećemo kako će se scenariji razvijati i u skladu s tim ćemo se opredjeljivati kada je u pitanju naša podrška – rekla je ministar prosvjete i kulture RS, Natalija Trivić.

Radnja filma

Istorijska pozadina ove priče leži u nizu događaja koji se odigravaju poslije dolaska Austro-Ugarske vlasti 1878. godine u Bosnu i Hercegovinu. Agrarna reforma nije provedena, a poslije Vojnog zakona 1881. godine uvodi se i vojna obaveza, što je jedan od razloga da nezadovoljno stanovništvo, prvenstveno srpsko, ispolji svoj bunt u vidu hajdučije, ali i masovnog ustanka u Hercegovini 1882. godine. U Bosanskoj Krajini najpoznatiji hajduk bio je Simom Vuksan iz sela Jagare kod Banjaluke. Dok je hajdukovao 1881. godine “ukrao” je Maru iz Aginog sela kod Bočca, ženu Jove Radonjića. Mara se nije vratila mužu, već je ostala da hajdukuje s Vuksanom sve do proleća 1882. godine kada su uhvaćeni u zasjedi u selu Jošavka. Vuksan je bio ranjen, pa su čekali da ozdravi da bi bio suđen. Osuđen je i pogubljen u jesen 1882. godine, a Mara je završila u zatvoru, po nekim izvorima ležala je pet godina. Poslije hvatanja Vuksana i Mare ugušena je hajdučija u Bosni. Vuksan je bio jedan od posljednjih hajduka u Bosni, a Mara jedna od rijetkih žena hajduka, posljednja svakako. Iza ovih istorijskih činjenica leži siže scenarija dugometražnog filma “Hajdučica”, koji u fokus stavlja Maru i dva muška lika – hajduka Vuksana i njenog muža Jovu.