Društvo

Područne škole BEZ PRVAČIĆA: U gradu nemaju dovoljno učionica, a na selu đaka

Dok gradske škole kubure sa manjkom prostora zbog velikog broja đaka, škole na selu, ironično, imaju sve više praznih učionica.

prazna učionica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako u tri područne škole na teritoriji Doboja ovaj put nije upisan nijedan prvačić, podaci su iz informacije o upisu učenika u prvi razred osnovne škole za školsku 2023/24. godinu koje je objavila Srna.

Riječ je o područnim školama u Bušletiću i Čivčijama Osječanskim, koje pripadaju Osnovnoj školi “Radoje Domanović” iz Osječana Gornjih, te područna škola u Gornjoj Paležnici, koja pripada OŠ “Petar Kočić” iz Sjenine Rijeke.

Direktor OŠ “Radoje Domanović” iz Osječana Gornjih, Saša Živanović, ističe za Srpskainfo da će im svaka godina biti sve teža jer je primjetno da “sela umiru”. Roditelji se, kako priča, iz ovih krajeva uglavnom sele u grad Doboj, zbog čega imaju sve manje đaka.

– U područne škole sada ide po 11, 15 ili 17 učenika i još imamo uslove da nam te škole ostanu, ali ako se nastavi ovakav trend, brzo će se i one ugasiti – precizira Živanović.

Pročitajte još

A, za djecu do 12 godina to bi značilo još više putovanja do centralne škole.

– Čak i područne škole su za neke učenike relativno blizu jer su udaljene po šest kilometara, ali ako bi se objekat zatvorio morali bi putovati 12 do 14 kilometara. Učiteljice će onda preći ili u centralne škole ili biti raspoređene kao tehnološki višak – priča Živanović.

Podsjeća da su u ovim područnim školama do petog razreda ranije radile i po četiri učiteljice, a sada ih je uglavnom dvije.

Ističe da pokušavaju da obezbijede što bolje uslove u školama u ruralnim područjima kako djeca ne bi odlazila, te su tako u centralnoj školi otvorili produženi boravak.

– Neki učenici žive u Osječanima ali su ih roditelji vodili u školu u Doboju sa izgovorom da nemaju ovdje gdje ostaviti djecu dok rade. Tako smo lani otvorili produženi boravak kako bismo omogućili da što više učenika ostane u seoskim školama – zaključuje on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije