Društvo

“Podržavam s obje ruke” Bijeljinci oduševljeni programom kupovine napuštenih kuća, maksimalna pomoć 20.000 KM

Grad Bijeljina sufinansiraće kupovinu seoskog domaćinstva do 20.000 KM s ciljem smanjenja depopulacije u ruralnim područjima, motivisanja seoskog stanovništva da tamo ostane i podsticanja mladih da se vrate, navodi se u odluci koju je usvojila Skupština grada.

Kuća na selu
FOTO: INFOBIJELJINA

Posljednjih godina u semberskim selima sve je više napuštenih domaćinstava. Mještani podržavaju odluku nadležnih da sa 50 odsto novca pomognu kupovinu kuća i okućnica njihovih nekadašnjih komšija, u kojima bi mladi bračni parovi zasnivali porodice.

– Podržavam to sa obje ruke, ne sa jednom. Da narod dođe da živi i da mu mi pomognemo, bolje kad ima neko nego kad nema nikog. Samo u našem dijelu sela imaš 10 kuća koje su prazne. Skoro mi je umro komšija, nije imao djece – priča za InfoBijeljina Radovan Babić iz sela Popovi.

– Imaš te napuštene kuće u mnogim selima, svijet umire, nema omladine. Nema to ko da naslijedi. A ima i onih koji odlaze u Njemačku i Austriju – kaže mještanin Popova Rado Marinković .

Za program dodjele bespovratnih sredstava moći će se prijaviti supružnici i vanbračni partneri, samohrani roditelji i poljoprivrednici starosti do 45 godina koji nisu u bračnoj zajednici, a žive na selu i bave se poljoprivredom.

Pročitajte još

– Obzirom da su cijene kvadrata stanova veoma visoke, inače sam nezaposlena, i mislim da nam se ovo više isplati, da je zdraviji život na selu nego u gradu – kaže Jelena Žuža koja se sa partnerom prijavila za kupovinu domaćinstva u Dvorovima.

U gradskoj upravi održana su ‘’Otvorena vrata’’ u vezi ove teme. Zainteresovani za kupovinu seoskih kuća upoznati su sa detaljima programa.

– U Budžetu je predviđeno 100.000 maraka, a predviđena maksimalna bespovratna sredstva su do 20.000 maraka. To je skupštinske odluka koja predviđa maksimalno subvencionisanje 50 odsto vrijednosti te određene nepokretnosti. Sve u cilju ruralnog razvoja i ostanka mladih na selu – kaže Aleksandar Đurđević predsjednik Skupštine grada.

Zainteresovani za kupovinu seoskih domaćinstava prijave mogu podnijeti do 1. novembra, piše InfoBijeljina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije