Politika

"PODRŽAVAMO CIK" Kako Misija OEBS u BiH gleda na odluku Srpske da sama organizuje lokalne izbore

Izborni zakon BiH, potkrijepljen odlukama Ustavnog suda BiH, jasno i taksativno navodi nadležnosti i odgovornosti u provođenju izbora. Stoga uspostavljanje ili zaduživanje bilo kojeg drugog tijela pored CIK za organizovanje i vođenje izbora predstavlja kršenje ustavnog poretka BiH te, time, Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Džonatan Mur
FOTO: OSCE MISSION TO BOSNIA AND HERZEGOVINA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo su rekli iz Misije OEBS u BiH, u odgovoru na pitanje kako Misija gleda na najavu rukovodstva Republike Srpske da će samo organizovati ovogodišnje lokalne izbore, ignorišući Centralnu izbornu komisiju BiH.

Jednostrani prenosi nadležnosti smanjuju stepen pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom. U kontekstu regulisanja izbora, ovo može naškoditi integritetu izbornog procesa i njegovih rezultata – smatraju u Misiji OEBS.

Pročitajte još

Misija OEBS u BiH podržava CIK u naporima na jačanju integriteta izbora i tehničkih kapaciteta potrebnih za provođenje izbora na transparetan i djelotvoran način.

– Naša Misija će i dalje pružati podršku CIK, relevantnim institucijama i civilnom društvu u oblasti ujednačavanja zakona i prakse s obavezama prema OEBS i ključnim međunarodnim standardima, te podržava potpuno provođenje relevantnih zakona i preporuka ODIHR – navode iz Misije OEBS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu