Svijet

Poginulo dvoje humanitaraca: Ruska granata ubila Kanađanina i Špankinju

Dvoje stranih humanitarnih radnika su navodno ubijena u nedelju na istoku Ukrajine kada je rusko granatiranje pogodilo kombi u kojem je bio četvoročlani tim koji radi sa ukrajinskom nevladinom organizacijom, dok su desetine ruskih dronova gađale Kijev i ranile najmanje jednog civila.

Ukrajina, napad
FOTO: NEXTA/TWITER/SCREENSHOT

Četvoro volontera iz nevladine organizacije Road to Relief, koja pomaže u evakuaciji ranjenih sa područja fronta, bila su zarobljena u kombiju dok se prevrnuo i zapalio nakon što su ga granate pogodile u blizini grada Časiv Jar, saopštila je organizacija, prenio je AP.

Put za pomoć saopštio je da je Kanađanin Entoni Ihnat poginuo u napadu, dok su njemački medicinski volonter Ruben Mavik i švedski dobrovoljac Johan Matijas Tir teško povrijeđeni, prenosi Blic.

Pročitajte još

Road to Relief je dodao da ne može ući u trag gdje se nalazi četvrti putnik kombija, Ema Igual, državljanka Španije koja je bila direktorka organizacije. Nekoliko sati kasnije, vršilac dužnosti španskog ministra inostranih poslova Hose Manuel Albares rekao je španskim medijima da su vlasti u Madridu dobile „verbalnu potvrdu“ o smrti 32-godišnjeg Igual.

Dobrovoljci su bili na putu da procjene potrebe civila na periferiji Bahmuta, navodi Road to Relief, u vezi sa gradom na istoku koji je doživio najdužu i najkrvaviju bitku u ratu pre nego što je pao na Moskvu u maju. Ukrajinske snage zadržale su zapadna predgrađa Bahmuta i guraju kontraofanzivu u tom području.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije