Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POGINUO BRANEĆI NEBO NAD SRBIJOM Lik srpskog pilota i heroja zahvaljujući ovom poduhvatu počinje da obilazi svijet

Društvo
Autor:

Foto: Promo/RAS Srbija

Lik pilota-heroja Milenka Pavlovića počeće da obilazi svijet jer je “Pošta Srbije” upravo izdala poštansku marku posvećenu legendarnom komandantu lovačke eskadrile, posljednjoj žrtvi na nebu tokom NATO agresije.

Dvije decenije od herojske pogibije potpukovnika Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, na nebu iznad Valjeva, a nedaleko od njegovog rodnog Gornjeg Crniljeva kod Osečine, navršava se 4. maja. Obilježavanje jubileja, međutim, već je počelo s obzirom na to da je “Pošta Srbije” u opticaj pustila novu poštansku marku sa njegovim likom.

– Do puštanja u opticaj marke sa Milenkovim likom, čime će njegovo herojstvo na taj način simbolično obići svijet, došla je porodica Pavlović, a mi smo tu ideju podržali iz sve snage. Pored toga, na godišnjicu njegove smrti, Opština Osečina će ime pilota Milenka Pavlovića dati jednoj od centralnih gradskih ulica, sadašnjoj Bolničkoj, koja je nedavno temeljno obnovljena i dotjerana – kaže zamjenik predsjednika opštine Osečina Nenad Stevanović, piše Blic.

Po Milenku Pavloviću naziv već nosi centralna ulica u Batajnici, gdje je aerodrome na kojem je službovao. Nakon smrti, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka odlikovan je Ordenom za hrabrost, dok mu je valjevska eparhija dodijelila najviše eparhijsko priznanje, Orden Svetog vladike Nikolaja. Orden Narodnog heroja, međutim, Milenko nikada nije dobio.

– Milenkov posljednji let trajao je samo 12 minuta i bio je i posljednji let tokom NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu i izvršavajući najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svog naroda i tako se svrstao u red besmrtnih, slavnih srpskih komandanata – sjeća se pukovnik Željko Bilić, komandant jedinice na čijem čelu je bio i Pavlović.

Biografija

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, Milenko Pavlović je najprije završio Vojnu gimnaziju u Mostaru, a potom Vazdu­hoplovnu akademiju u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je godinu dana prije NATO agresije. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu i sinove Srđana i Nemanju.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO