Hronika

Poginuo tokom VOJNE VJEŽBE: Objavljeni detalji o stradanju zastavnika Mijodraga Toškovića, OCA TROJE DJECE "To je elitna jedinica srpske vojske"

Milorad Đošić, pukovnik pilot u penziji, govoreći danas o nesreći koja se dogodila na vojnom kompleksu Orešac, kada je jedan vojnik povređen, a drugi izgubio život prilikom izvođenja vježbe desantiranja, istakao je da je takav scenario nažalost dio obuke.

Poginuo tokom VOJNE VJEŽBE: Objavljeni detalji o stradanju zastavnika Mijodraga Toškovića, OCA TROJE DJECE "To je elitna jedinica srpske vojske"
FOTO: DRUSTVENE MREZE

Zastavnik Mijodrag Tošković poginuo je juče tokom realizacije redovne vježbe aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu, a vojni pilot Milorad Đošić kaže da su pripadnici helikopterske jedinice najhrabriji ljudi u vojsci.

– Desantiranje je jedna od vrsta aktivnosti koje rade helikopterske jedinice gdje ljudi, padobranci ili dio padobranske jedinice, odnosno dio desantnih jedinica da kažemo, izlaze iz helikoptera na jedan, drugi ili treći način, nakon čega rade borbene aktivnosti – objašnjava pukovnik Đošić, piše Blic.

Kako ističe, jučerašnja situacija bila je vrh obuke i najzahtjevniji zadatak kada su u pitanju helikopterske jedinice. To je najzahtjevniji zadatak desantnih jedinica. Desantne jedinice su najhrabriji dio vojske. Kod nas su to 72. i 63. padobranska brigada. To je elita vojske Srbije, odnosno srpske vojske – kaže pukovnik Đošić.

Pročitajte još

Objašnjava da se desantiranje izvodi na tlu i u vodi i da je to veoma opasan dio obuke.

– Međutim, krenulo je po zlu, ali to se dešava. Nažalost, to je dio obuke i desila se nesreća – kaže pukovnik Đošić.

Nalet vjetra učinio je da dvojica desanta ispadnu iz helikoptera, a Đošić ističe da vjetar i te kako može da bude problem prilikom izvođenja ovih vežbi.

– Helikopter je na vjetru kao jedan mali orah. Pogotovo ako su vjetrovi jaki. Kada sam ja radio na vjetru od preko 15 do 20 metara, letjeli smo sa pitomcima. Meni i mojim kolegama je bilo smiješno kada nam kažu da je vjetar 12 metara. Mi smo sve računali u vazduhu. Moguće je da je bilo problema sa vjetrom, pa su oni ispali ili nisu dobro sjeli, pa su ispali, ali ja to ne mogu sada da kažem. Komisija će utvrditi šta se zaista desilo – rekao je pukovnik Đošić.

Kada je u pitanju organizacija akcije, uvijek se radi po planu, kaže Đošić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu