Društvo

"Pogubno je da djeca provode 8 i više sati na internetu" Iz MUP Srpske uče i upozoravaju đake o opasnostima u virtuelnom svijetu

MUP Republike Srpske je u školama radi predavanja o opasnostima na internetu, istakla je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

dječak drži telefon
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Uvijek insistiramo da na tim predavanjima budu i roditelji, koji bi morali da znaju koliko njihova djeca provede vremena na društvenim mrežama, koje sadržaje pregledavaju, jer oni su ključna karika u odgoju te djece. Mora se držati nadzor nad tim, jer pogubno je da djeca provode osam i više sati na internetu, a da niko ne zna šta oni rade na njemu – istakla je Miljanovićeva.

U većini zemalja Evrope funkcioniše sistem “Amber alert”. Ovaj sistem ranog ili brzog obavještavanja funkcioniše tako da se, čim neko dijete nestane, informacija o tome brzo širi putem televizije, radio stanica, interneta, SMS poruka, čak ekrana na bankomatima, bilborda na autoputevima i slično.

Pročitajte još

Nakon aktiviranja ovog sistema u 96 odsto slučajeva dođe do pronalaska djeteta, i to već u prvim satima nakon nestanka. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je još početkom septembra 2018. godine potpisalo Memorandum o razumijevanju sa Međunarodnom organizacijom “Amber Alert” Evropa.

– Nismo imali slučaj kidnapovanja maloljetne djece. To ne znači da ne treba raditi na prevenciji. Prema tim slučajevima MUP je senzibilniji, i već poslije nekoliko časova može krenuti potraga, dakle ne treba se čekati 24 ili 48 časova od nestanka djeteta – rekla je Miljanovićeva, dodavši da su u toku 2022. godine na području Republike Srpske prijavljena 22 slučaja nestanka 11 maloljetnika, među kojima je nestanak pojedinih osoba evidentiran više puta. I u svim slučajevima osobe su pronađene, piše RTRS.

Ona se dotakla i nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, kada je u dva incidenta nastradalo 17 osoba.

– Događaji koji su se desili u Srbiji šokirali su svakog normalnog čovjeka, pa i nas u MUP. Mediji ne bi trebale da iznose neprovjerene informacije, odnosno samo one zvanične – poručila je Miljanovićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije