Hronika

POHAPŠENI BALKANCI Prodavali drogu preko interneta, na veću količinu DAVALI POPUSTE

Policija u Hagenu raskrinkala je grupu narko-dilera koji su drogu prodavali putem specijalizovanih veb sajtova u Njemačkoj, a u okviru istrage našli su se muškarci iz Srbije i Crne Gore.

POHAPŠENI BALKANCI Prodavali drogu preko interneta, na veću količinu DAVALI POPUSTE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Višemjesečno istraživanje policije u Hagenu dovelo je do hapšenja najprije 38-godišnjeg muškarca iz tog njemačkog grada za kog tamošnji mediji navode da je vlasnik internet prodavnice narkotika.

Osim po asortimanu, sajt za onlajn prodaju droge ne razlikuje se puno od legalnih stranica – na oglasima se nalazila fotografija, ispod cijena i eventualni popusti, a kupci su čak mogli da kliknu na oglas i zvjezdicom ocijene kvalitet određene droge. U ponudi je bilo svega: LSD, kristal met, heroin, amfetamin, MDMA…

Kupci su pri kupovini većih količina droge ostvarivali popuste, isplata se vršila u kripto valutama bitkoin i monero, a poštanske službe bi drogu isporučile u roku od sedam do deset dana od naručivanja. Sajt se mogao naći samo na takozvanom dark vebu.

– To znači da se ova stranica nije mogla pronaći putem Gugl pretraživača – objasnio je glavni javni tužilac doktor Gerhard Pauli.

Istražitelji su kazali, piše Bild, da je administrator stranice kupcima garantovao kvalitet robe, dobro pakovanje kako ne bi bili razotriveni i diskreciju.

Pročitajte još

– Na početnoj stranici odgovarajući prozivodi su se mogli odabrati pomoću dugmeta “kupovina”. Na opcijama “pregled proizvoda” i “tabela proizvoda” dobija se spisak ponuđenih opijata sa cijenama. Nakon klika na pojedinačne proizvode pojavljuju se tabele i sa informacijama o tome koliko puta je proizvod prodat – navodi se u zajedničkoj izjavi javnog tužioca i policije, prenosi wp.de.

Istog dana kada je nakon višemjesečnog tajnog nadzora uhapšen 38-godišnjak u Hagenu, policija je upala u dva stana u Hagenu i Vupertalu i uhapsila još dvojicu osumnjičenih – Crnogorca (33) i Sirijca (32).

U Vupertalu su otkrivene i prostorije ovog “onlajn preduzeća” gdje je skladištena droga. Pronađeno je i zaplijenjeno 2,1 kilogram amfetamin paste, 1,2 kilograma heroina, 6,1 kilogram ekstazija, 1,1 kilogram kristal meta, kilogram kokaina, 8,8 kilograma amfetaminovog ulja i 2,5 kilograma katme (supstanca koja se koristi za proizvodnju heroina).

Zaplijena i u Dortmundu

Dan ranije, istražitelji iz Dortmunda presreli su slovenački kamion pun droge za čijim volanom je bio vozač iz Srbije.

Srbin je uhapšen nakon što je glavnom osumnjičenom i njegovom saučesniku predao sedam velikih putnih torbi. Odmah nakon toga i oni su uhapšeni.

U vrećama je bilo 57 kilograma marihuane i 25 kilograma hašiša. Uslijedili su pretresi u Olpeu, Kirhundenu, Dormundu i Duizburgu. Pretraga je dovela do zaplijene litre amfetaminovog ulja, 15 kilograma hemikalija za proizvodnju amfetamina, šest kilograma marihuane i 67.000 evra u gotovini, piše portal wp.de.

Sudija Okružnog suda u Hagenu uhapšenima je odredio pritvor, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije