Svijet

POKAZALI BUNT Poslanici u austrijskom parlamentu napustili salu zbog Zelenskog

Poslanici iz austrijske Slobodarske partije (FPO) napustili su danas sjednicu Donjeg doma parlamenta tokom govora ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u znak protesta jer smatraju da se time krši neutralnost Austrije.

austrijski parlament
FOTO: HARALD SCHNEIDER/EPA

Zelenski se parlamentu obratio putem video-veze, pri čemu je zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i projektima poput raščišćavanja mina. Austrija je saopštila da njen neutralni status sprečava učešće u sukobu i da Beč politički podržava Kijev, ali da ne može da im šalje oružje.

Slobodarska stranka je nekoliko dana ranije upozoravala da će održati neki vid protesta zbog obraćanja Zelenskog. Poslanici FPO su prisustvovali početku govora, nakon čega su napustili salu.

Pročitajte još

– Tužno je da je FPO jedina stranka u parlamentu koja ozbiljno shvata neutralnost i zato se zalažemo za mir, naglasio je lider stranke Herbert Kikl.

Poslanici koji su napustili salu ostavili su male kartice sa natpisima na svojim mjestima na kojima je logo stranke i sa sloganom “prostor za neutralnost” ili “prostor za mir”.

FPO je treća po veličini od pet stranaka u Donjem domu austrijskog parlamenta. Prema rezultatima posljednjih anketa, ima blago vođstvo ispred opozicionih Socijaldemokrata i konzervativaca kancelara Karla Nehamera koji je u koaliciji sa Zelenima.

Mandat parlamenta ističe u jesen naredne godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije