Politika

„Pokazati srpsko jedinstvo“ Pekićeva pozvala sve stranke da budu protiv dodatnih miliona za kupovinu zgrade UIO BiH

Najnoviji zahtjev UIO, upućen Savjetu ministara BiH, kojim iz budžeta za 2022. i 2023. traže još 63 miliona KM za kupovinu zgrade u centru Banjaluke, odraz je nevjerovatnog bezobrazluka i bahatosti, smatra Mira Pekić, poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH.

„Pokazati srpsko jedinstvo“ Pekićeva pozvala sve stranke da budu protiv dodatnih miliona za kupovinu zgrade UIO BiH
FOTO: PDP

Kaže da protiv ovog koruptivnog, megalomanskog i drskog poteza treba da stanu sve stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj koje su zastupljene u Parlamentu BiH, predsjedavajući i srpski ministri u Savjetu ministara i tako konkretno, na djelu, pokazati srpsko jedinstvo.

– Izdvajanje dodatnih sredstava za kupovinu zgrade u budžetu zajedničkih institucija automatski znači manje sredstava za budžet Republike Srpske, a veći i stabilniji budžet Republike Srpske je naš nacionalni interes – saopštila je Pekićeva.

Ona ističe da instutucije BiH nemaju usvojen budžet ni za tekuću 2021. godinu.

– I pored te činjenice, UIO traži unaprijed, iz budžeta za 2022. i 2023. godinu dodatna sredstva bez konkretne analize kako obezbijediti ta sredstva. Nova zgrada za smještaj zaposlenih jeste potrebna, ali 38,9 miliona KM, odobrenih još prije devet godina, sasvim su dovoljni za izgradnju ili kupovinu savremene zgrade u Banjaluci, gdje je po zakonu smještena institucija Uprave za indirektno oporezivanje. Sve preko toga je vrlo sumnjiva radnja u kojoj direktno učestvuje UIO sa Savjetom ministara, a kojom se pokušava budžetski, što znači novac građana, dati privilegovanoj firmi – dodaje Pekićeva.

Pročitajte još

Ona podsjeća na inicijativu koju su predložili ona i Branislav Borenović, a koja je usvojena u Predstavničkom domu PS BiH.

– Savjet ministara je imao obavezu da u roku od sedam dana od usvajanja inicijative da naloži Upravnom odboru UIO da poništi postupak ove javne nabavke. Reakcije Savjeta ministara nije bilo, a UIO je produžila rok za nabavku do 30. septembra i opet traže dodatna sredstva. Iako se predsjedavajući Savjeta ministara pravdao da to nije njihova nadležnost, jasno je da jeste i sada su na ispitu za koga rade – za interese tajkuna ili građana koje predstavljaju – zaključuje Pekićeva.

Prihvati notifikacije