Magazin

Pokazuje koliko je mlada skromna: Od kad datira tradicija NOŠENJA VELA koja se i danas poštuje

Danas mnoge buduće nevjeste jednostavno vide veo kao prelijep dodatak koji pomaže da dopune ili naglase vjenčanicu, dok druge, međutim, odlučuju da ga nose jer je to tradicija koja se poštuje decenijama u različitim kulturama.

bračni par se ljubi na vjenčanju
FOTO: ANNIKA BYRDE/EPA

Ipak, jedno je sigurno velovi za vjenčanje rijetko izostaju i smatraju se glavnim aksesoarom.

Danas su velovi za vjenčanje široko prihvaćeni kao svadbeni dodatak koji dodaje savršenu završnicu cjelokupnom svadbenom izgledu – kaže dizajnerka vela Samanta Stark, piše Brides.

Pročitajte još

Istorija nošenja vela

Niko nije u potpunosti siguran od kad datira tradicija nošenja vela, ali većina stručnjaka se može složiti oko jednog narativa:

– Možete pratiti njegove korijene do Rima, gdje je nevjesta išla niz prolaz sa velom preko lica kako bi se maskirala od zlih duhova. Na kraju, veo za vjenčanje postao je simbol čednosti i skromnosti nevjeste, i mnoge kulture ih još uvijek koriste iz tog razloga – objašnjava dizajnerka za Brides.

Neke religije takođe imaju specifične tradicije koje okružuju veo. U judaizmu, na primjer, parovi učestvuju u ceremoniji Bedeken, a to je kada mladoženja gleda u svoju mladu, a zatim stavlja veo preko njene glave kako bi se uvjerio da će se oženiti pravom osobom.

Za katolička vjenčanja koja se održavaju u crkvi, veo treba da doprinese nevjestinoj skromnosti.

Većina tradicionalnih katoličkih vjenčanja u crkvi zahtijevaju da se ramena mlade pokriju tokom mise, bilo da se radi o haljini sa rukavima ili čipki od vela. Tradicionalno, veo pokazuje unutrašnju želju da mlada bude skromna, a takođe je i znak čistote.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu