Društvo

Poklopilo se sa željama privrednika: Tehnička škola u Gradiški UVODI NOVI SMJER

Svršeni osnovci imaju priliku da pri upisu u srednju školu izaberu i potpuno novi smjer koji se uvodi u Srpskoj - tehničar za robotiku.

Poklopilo se sa željama privrednika: Tehnička škola u Gradiški UVODI NOVI SMJER
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovo četvorogodišnje zanimanje izučavaće se u Tehničkoj školi Gradiška, koja je jedina za to dobila odobrenje Ministarstva prosvjete RS. Učenici će nakon školovanja biti osposobljeni za rad na računarima, CNC mašinama i industrijskim robotima.

Ova srednja škola je kroz brojne projekte i saradnju s privrednicima uspjela da opremi kabinet modernim mašinama, između ostalog kvalitetnom opremom iz mehantronike, te robotskom rukom.

– Tako se rodila ideja da uvedemo i novo zanimanje, koje u stvari predstavlja nadogradnju tehničara CNC tehnologija. Učenici će sada, uz programiranje CNC struga i glodalice, učiti da programiraju i robota. Nastojimo da pratimo korak sa svijetom, a u Gradiški su se poklopile želje privrednika i ambicija škole da uvodi i prati svjetske trendove – govori direktor Vlado Tomić, uz napomenu da veliku prednost predstavlja i to što imaju mlad nastavni kadar, inženjere koji žele da se usavršavaju i rade na sebi.

U Tehničkoj školi očekuju veliku zainteresovanost đaka za novi smjer, što je pokazala i anketa koju su ranije sproveli po osnovnim školama.

Pročitajte još

– Povećao se interes odličnih osnovca za našu školu. Od 15 do 20 vukovaca i odlikaša koje smo ranije upisivali sada smo došli u poziciju da upisujemo 50. To je znatno poboljšalo kvalitet nastave – ocjenjuje Tomić.

Podsjeća da veliki broj njihovih učenika ide dalje na fakultet, a oni koji nemaju ambiciju da studiraju postali su dobri majstori.

Pored tehničara za robotiku, u ovoj školi uvodi se i smjer CNC operater u struci mašinstvo i obrada metala.

– Teško bi ovakvu priču bilo pričati u obućarskoj, kožarskoj, tekstilnoj industriji, gdje su relativno male plate. Ipak se u našoj branši za ova zanimanja može obezbijediti solidna plata, čak i u našim uslovima. Samim tim, u poziciji smo da upisujemo dobre učenike, čime se obezbjeđuje i dobra baza za studiranje mašinskog i elektrotehničkog fakulteta-  zaključuje Tomić.

U Srpskoj je za iduću školsku godinu predviđen upis 10.032 srednjoškolca.

Male plate

Problem u budućnosti, ne samo za našu školu već i druge, mogao bi biti sve manji interes inženjera mašinske struke za rad u nastavi, jer plate već dobro zaostaju za privrednim sektorom. U našoj školi je dobro što određeni dio nastavnog kadra inženjera uz ovaj posao ima i privatnu firmu ili se usput bave još programiranjem za potrebe privrede – kaže Vlado Tomić.

Prihvati notifikacije